Valikko 

Blogi

Äitiyslain käsittely etenee

Julkaistu 22.9.2017

 

Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään 22.9., että se valmistelee äitiyslaki –asiassa kansalaisaloitteen esittämien lakiehdotusten hyväksymistä puoltavan mietinnön. Hienoa!

Kyseessä on tärkeä askel kohti parempaa oikeusturvaa jokaiselle syntyvälle lapselle. Nykyään naisparin lapsi saa oikeuden molempiin vanhempiinsa vasta adoptioprosessin kautta. Äitiyslaki mahdollistaisi lapsen tunnustamisen neuvolassa jo ennen lapsen syntymää.

Lakivaliokunta päätti selkein luvuin 14-3 puoltavan mietinnön valmistelusta. Valiokunnan mietintö valmistuu viimeistään keväällä 2018.

Epäilemättä saapuessaan eduskuntakäsittelyyn äitiyslaki puhututtaa taas paljon, sillä se herättää tunteita. Monet äitiyslakiin liittyvät vastalauseet kumpuavat kuitenkin ennakkoluuloista ja vääristä oletuksista. Äitiyslaki ei esimerkiksi vie isyyttä keneltäkään. Se ei ole edes teoriassa mahdollista, sillä laki koskee ainoastaan naispareja, jotka saavat lapsen hedelmöityshoidoilla eikä isää ylipäänsä voida vahvistaa. Äitiyslaki ei siis vie keneltäkään oikeutta isyyteen tai isään.

Perheiden monimuotoisuus on jo arkipäivää. Äitiyslaki on oikeastaan pieni ja tekninen muutos, joka ei vaikuta suurimman osan väestöstä arkeen millään tavalla. Niille, joita asia koskettaa henkilökohtaisesti, uudistuksella on kuitenkin suuri merkitys.

Äitiyslaki on erityisen tärkeä lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Lakialoite on huolellisesti valmisteltu ja sitä puoltavat kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt. Olen hyvilläni siitä, että lakivaliokunta on päättänyt osaltaan puoltaa asian etenemistä.