Valikko 

Blogi

Äitiyslain hyväksyminen parantaa lasten oikeusturvaa

Julkaistu 16.2.2018

Kokoomusedustajat: Äitiyslain hyväksyminen parantaa lasten oikeusturvaa

Eduskunnan lakivaliokunta sai tänään perjantaina valmiiksi mietintönsä äitiyslaista. Äitiyslaki mahdollistaa kahden naisen perheelle oikeuden tunnustaa molempien osapuolten vanhemmuus jo ennen lapsen syntymää tapahtuvan neuvolakäynnin yhteydessä. Taustalla on kansalaisaloite äitiyslaista, jota lakivaliokunta puoltaa hyväksyttäväksi.

Asia tulee eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi ensi viikolla.

Kokoomuksen kansanedustajat Kari Tolvanen ja Saara-Sofia Sirén ovat tyytyväisiä siitä, että pitkään puhuttu ja paljon huomiota saanut asia on edistynyt.

– Kansalaisaloitteessa ehdotettiin säädettäväksi äitiyslaki, joka sisältää säännökset siitä, että lapsen synnyttäjä on lapsen äiti ja että lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa olevan lapsen äiti lapsen synnyttäneen ohella, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla. Lisäksi äitiys voidaan vahvistaa pitkälti samalla menettelyllä kuin isyyskin, kun nykyään äitiys on vahvistettu tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla. Lakivaliokunta piti näitä muutoksia tarpeellisina ja tarkoituksenmukaisina, joten puolsimme kansalaisaloitteeseen liittyneitä lakiehdotuksia tietyin muutosehdotuksin ja tarkistuksin, kertoo lakivaliokunnan puheenjohtajana toimiva Kari Tolvanen.

Saara-Sofia Sirén kertoo olevansa iloinen siitä, että erityisesti lasten oikeusturva paranee uudistuksen myötä.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että vaikka lapsi olisi naisparin yhteinen, ei lainsäädäntö ole antanut mahdollisuutta molemmille vanhemmille tunnustaa lasta ennen tämän syntymää, vaan hänet on pitänyt myöhemmin adoptoida perheen sisäisessä adoptiossa. Nyt lapsi saa oikeuden molempiin vanhempiinsa heti syntymänsä jälkeen, jolloin myös lapsen oikeusturva on nykytilannetta huomattavasti selvempi. Tämä on ainoa oikeudenmukainen tapa toimia, Sirén sanoo.

Sirén toteaa tiedossa olevan, että aihe herättää tunteita. Hän korostaa, että arkipäivän tasolla kyse on käytännössä teknisestä muutoksesta, joka kuitenkin helpottaa asian äärellä olevia perheitä merkittävästi.

– Tämän hetken tilanne on väistämättä epätasa-arvoinen. Nyt tehtävä muutos on pieni, ja suurin osa ei sitä edes tule huomaamaan. Merkitys naispareille ja yksittäisille perheille on kuitenkin suuri, Sirén sanoo.

 

Lisätiedot:

Kari Tolvanen, p. 040 5835501

Saara-Sofia Sirén, p. 050 5132051