Valikko 

Blogi

Vuosi täyttä sotaa

Julkaistu 24.2.2023

Tasan vuosi sitten Venäjä hyökkäsi täysin brutaalisti Ukrainaan. Vuosi myös siviilikohteisiin osoitettua pommitusta ja tuhoa. Vuosi karmaisevia sotarikoksia.

Viimeiset 365 päivää ukrainalaiset ovat taistelleet. He ovat taistelleet Ukrainan olemassaolon puolesta, ukrainalaisten lasten tulevaisuuden puolesta. Sen puolesta, että Ukraina saisi olla meidän kumppanimme, eurooppalainen, demokraattinen, eteenpäin katsova valtio.

He ovat taistelleet meille tärkeiden arvojen puolesta: vapauden, rauhan, oikeuksien. He taistelevat myös meidän puolestamme.

Rauha on palautettava Ukrainalle kuuluville rajoille. Sotarikoksiin syyllistyneitä on rangaistava ja uhreille saatava oikeutta.

Vierailin Ukrainassa loppukesästä, Ukrainan itsenäisyyspäivänä. Ukrainan valtiojohdon viesti oli selkeä:

Ukraina taistelee voittoon asti. Mutta Ukraina tarvitsee meidän tukemme.

1. Lisää aseita. Myös raskaita aseita. Ukrainan on voitettava taistelukentällä. Mitä nopeammin ukrainalaiset saavat riittävästi kalustoa, sitä nopeammin voittoon päästään.

2. Lisää taloudellista tukea. Sodankäynti on kallista ja tuhot ovat massiiviset. On meidän velvollisuutemme auttaa kaikin mahdollisin tavoin.

3. Lisää pakotteita. Venäjä on eristettävä taloudellisesti ja poliittisesti. Venäjän paikka ei nyt todellakaan ole esimerkiksi olympialaisissa.

4. Tukea jälleenrakentamiseen. Tuhot ovat valtavat ja jälleenrakentamisen urakka tulee olemaan sitä suurempi, mitä kauemmin odotamme. Suomelle on luontevaa toimia kumppanina etenkin koulutuksen ja energiaratkaisujen edistämisessä. Myös yksityinen sektori tarvitaan työhön vahvasti mukaan.

Ukraina on päättänyt voittaa sodan. Ja sen se myös tekee. Ukraina voittaa ja rakentaa maansa uudelleen, paremmaksi ja vahvemmaksi, eurooppalaisemmaksi, kumppaniksemme.

Tänään on hyvä päivä myös julkilausua ilmeinen: Holodomor on tunnustettava kansanmurhaksi. Neuvostoliitto tappo nälkään yli 10 miljoonaa ukrainalaista 1930-luvulla. Nyt Venäjä on yrittänyt samaa esimerkiksi estämällä merikuljetuksia ja pommittamalla viljavarastoja.

Tein toimenpidealoitteen, jossa ehdotan, että Suomi tunnustaa holodomorin kansanmurhaksi.