Valikko 

Blogi

Suomi Etyjin puheenjohtajana – yhteistyöllä turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa Eurooppaa

Julkaistu 10.1.2025

Vuosi 2025 on Suomelle merkittävä kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta, sillä Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajamaana tänä vuonna. Puheenjohtajuus ajoittuu aikaan, jolloin tarve puolustaa yhteisesti sovittua turvallisuusjärjestystä ja yhteisiä arvoja on suurempi kuin aikoihin. Tänä vuonna myös järjestön toiminnan pohjana toimiva Helsingissä 1975 allekirjoitettu päätösasiakirja täyttää 50 vuotta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti syvästi Euroopan turvallisuusjärjestystä. Tämä hyökkäys oli suora loukkaus Helsingin periaatteita vastaan – niitä samoja periaatteita, jotka takaavat rajojen koskemattomuuden, alueellisen suvereniteetin ja rauhanomaisen konfliktien ratkaisun. Kun nämä peruspilarit ovat uhattuna, meidän on entistä päättäväisemmin puolustettava niitä.

Suomi puolustaa vahvasti Ukrainan tukemista sekä Etyjin periaatteita ja sitoumuksia, jotka ovat Euroopan turvallisuuden perusta. Suomen puheenjohtajuuskauden läpileikkaavana teemana on resilienssi eli kriisinkestävyys ja puheenjohtajuusohjelma rakentuu kolmelle ohjaavalle periaatteelle: Etyjin periaatteiden ja sitoumusten kunnioittaminen, nykypäivän haasteisiin vastaaminen ja Etyjin vahvistaminen tulevaisuuden varalle.

Sen lisäksi, että Etyj on yksi maailman laajimmista alueellisista turvallisuusjärjestöistä, siitä tekee erityisen myös sen kokonaisvaltainen turvallisuuskäsitys, jossa poliittis-sotilaallinen turvallisuus yhdistyy ihmisoikeuksien, demokratian, talouden ja ympäristöasioiden merkitykseen vakauden takaajina. Siksi onkin valtava kunnia saada toimia Etyjin puheenjohtajan tasa-arvoerityisedustajana tänä vuonna. Sukupuolten tasa-arvo painottuu Suomen Etyj-puheenjohtajuuskauden läpileikkaavana teemana ja tasa-arvoerityisedustajana tehtäväni on tuoda teemaan näkyvyyttä ja asiatuntemusta.

Suomen ulkopolitiikassa tasa-arvon edistäminen on keskeinen tavoite. Tämä työ ei ole vain arvovalinta, vaan sillä on myös selkeitä käytännön hyötyjä, sillä tasa-arvon edistäminen edistää myös kriisinkestävyyttä. Kriisinkestävä yhteiskunta on tasa-arvoinen, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota kunnioittava demokratia, joka kykenee tuottamaan väestölleen kokonaisvaltaista turvallisuutta.

Koska uhat ja riskit ovat suurelta osin rajat ylittäviä, kyky vastata niihin edellyttää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Puheenjohtajamaana Suomi tulee toimimaan rakentavasti ja pyrkii edistämään avointa keskustelua osallistujavaltioiden ja kumppanimaiden kesken sekä tekee yhteistyötä kaikkien maiden kanssa, jotka kunnioittavat Etyjin periaatteita. Turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa Eurooppaa rakennetaan yhteistyöllä. Otan tasa-arvoerityisedustajan tehtävän vastaan innostuneena ja motivoituneena. Tasa-arvon edistäminen on paitsi Suomen ulkopolitiikan prioriteetti, myös minulle sydämen asia.

Suomen puheenjohtajuuskauden painopisteisiin ja tavoitteisin voi tutustua tarkemmin Suomen puheenjohtajuuskauden 2025 ohjelmassa.