Valikko 

Blogi

Sierilän vesivoimalaitos veisi pohjan hallitusohjelman kalapolitiikalta

Julkaistu 25.6.2019

Sosialidemokraattien omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on ottanut kantaa Sierilän vesivoimalaitoksen puolesta. Paatero on todennut Ylelle, ettei hän näe ristiriitaa Sierilän vesivoimalaitoksen ja hallitusohjelman kalapolitiikan välillä. Pidän tätä erittäin valitettavana – hallitusohjelman sinänsä kunnianhimoinen kalapolitiikka saa suuren kolauksen, jos hallituksen ensimmäisillä metreillä Kemijoen pisin valjastamaton osuus padotaan.

Hallitusohjelmassa on erinomaiset kirjaukset kalapolitiikan kunnianhimon lisäämiseksi. Vesilain uudistaminen, vaellusesteiden purkaminen ja kalojen lisääntymisalueiden kunnostaminen ovat oikeita askeleita, joita tuen ilomielin. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että matto vedetään näiden hyvien tavoitteiden alta heti alkuun.

Voimalaitoksen rakentaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että viimeiselle Kemijoen patoamattomalle osuudelle syntyisi 30 kilometriä pitkä patoallas, jonka vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle olisivat haitalliset. Biodiversiteetin heikkenemisen lisäksi vesivoimalaitos olisi kova isku vaelluskaloille ja uhanalaiselle jokihelmisimpukalle.

Sierilän vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja vaelluskaloille olisivat hyvin merkittävät. Yksinään Sierilän rakentaminen veisi pohjan hallitusohjelman hyviltä kirjauksilta. Mielestäni uutta voimalaitosta ei tulisi rakentaa Kemijokeen, kunnes vanhojenkin osalta ollaan kestävällä pohjalla ja ne hoitavat velvoitteensa.

Toivon, että ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) nostaisi Sierilän vesivoimalaitoksen vielä keskusteluun hallituksen piirissä. Vesivoimalla on varmasti rooli myös tulevaisuuden energiantuotannossa, mutta ennen kuin vanhojen voimalaitosten kalatiet on hoidettu kuntoon, on lisärakentamisesta syytä pidättäytyä.