Valikko 

Blogi

Riittävätkö komission keinot tavoitteisiin?

Julkaistu 14.2.2025

Euroopan komission vuoden 2025 työohjelma ”Eteenpäin yhdessä: Rohkeampi, yksinkertaisempi, nopeampi unioni” julkaistiin tällä viikolla. Ohjelma linjaa EU:n keskeiset tavoitteet ja toimet, joilla pyritään vastaamaan aikamme haasteisiin: vahvistamaan unionin turvallisuutta, kilpailukykyä ja toimintakykyä. Paperilla suunnitelma näyttää selkeältä, mutta riittävätkö keinot tavoitteiden saavuttamiseen?

Turvallisuus ja strateginen riippumattomuus

Euroopan geopoliittinen tilanne on kiristynyt, ja komission työohjelmassa painotetaankin EU:n puolustuskyvyn ja kriisinkestävyyden parantamista. Kyberturvallisuus, hybridiuhkiin avstaaminen ja energiariippumattomuus ovat keskeisiä. Tällä hetkellä ylivoimaisesti keskeisin kysymys on kuitenkin Ukrainan tukeminen. Jäsenmaiden on vahvalla yhtenäisyydellä lisättävä tukeaan sekä panostettava merkittävästi nykyistä enemmän myös omaan puolustukseen. 

Kilpailukyky ja talouskasvu

EU haluaa vahvistaa Euroopan kilpailukykyä panostamalla innovaatioihin, vihreään siirtymään ja sääntelyn keventämiseen, erityisesti pienyritysten ja startupien osalta. Sääntelyn yksinkertaistaminen on tervetullut tavoite, jossa onnistuminen olisi todella tärkeää. EU:n lainsäädäntöprosesseja tuntien herää kuitenkin myös kysymyksiä.

Laajentuminen ja kansainvälinen vaikutusvalta

Komissio viestii selvästi, että laajempi unioni on vahvempi unioni. Jäsenyysprosessissa olevien maiden tukeminen ja strategisten kumppanuuksien syventäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Oikeanlaisten prosessien kautta voidaan varmistaa, että laajentuminen ei heikennä EU:n päätöksentekokykyä tai sisäistä yhtenäisyyttä. 

Vihreä ja digitaalinen siirtymä

EU jatkaa ilmastopolitiikasta vihreän siirtymän linjaa ja haluaa kiihdyttää digitaalista murrosta. Haasteena on tasapainoilu kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ja teollisuuden kilpailukyvyn välillä. Tällä hetkellä vaaka vaikuttaa kallistuvan enemmän teollisuuden suuntaan, mutta kyllä myös ilmasto- ja ympäristösitoumuksia vahvistetaan. Onneksi puhtaita ratkaisuja löytyy. Tekoäly ja digitaaliset innovaatiot voivat tuoda kasvua, mutta samalla on löydettävä ratkaisuja niiden eettisiin ja sääntelyllisiin kysymyksiin – ilman, että sääntelemme itsemme ulos kilpailusta. 

Demokratia ja oikeusvaltio

Disinformaation torjunta, vapaiden vaalien turvaaminen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ovat ohjelman keskeisiä kohtia. Vaikka nämä ovat EU:n perusarvoja, niiden toteutus jäsenmaissa ei ole aina mutkatonta. Ilmassa on yritystä tasapainoilla periaatteellisen linjakkuuden ja poliittisen realismin välillä. Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolustaminen tuntuu tärkeämmältä päivä päivältä. 

EU:n toimintakyky ja päätöksenteon sujuvoittaminen

Komissio tavoittelee byrokratian keventämistä ja päätöksenteon sujuvoittamista. Ne ovat erinomaisia tavoitteita. Valitettavasti nämä ovat usein juuri niitä asioita, joista jäsenmaiden on vaikeinta saada sopua aikaiseksi. Sääntelytaakan keventäminen vaatii konkreettisia toimia, jotta se ei jää vain poliittiseksi puheeksi. 

Kunnianhimoa riittää, entä toimeenpano?

Komission työohjelma vastaa moniin EU:n keskeisiin haasteisiin. Lopulta ratkaisevaa on, miten tavoitteet saadaan käytännössä toteutettua. Jäsenmaiden sitoutuminen, taloudelliset resurssit ja poliittinen tahto määrittävät, jääkö ohjelma vain suunnitelmaksi vai onnistuuko EU todella olemaan rohkeampi, yksinkertaisempi ja nopeampi unioni.