Valikko 

Blogi

Poliittinen väkivalta on hyökkäys meitä kaikkia vastaan

Julkaistu 20.9.2016

Nettikeskusteluissa moni tuntuu rinnastavan Kajaanin ja Helsingin valitettavat kuolemat. Näitä kahta tapausta ei kuitenkaan oikein voi verrata toisiinsa. Tätä on hyvä pohtia, koska rinnastus on löytynyt jopa ministereiden aihetta koskevista kirjoituksista.

Kajaanin Otanmäessä mies oli tapettu ja ryöstetty. Tekijöiksi epäillään kahta turvapaikanhakijaa. Helsingin Asema-aukiolla taas uusnatsit pahoinpitelivät miehen, joka kuoli viikkoa myöhemmin.

Molemmat kuolemat ovat järkyttäviä ja omaisten näkökulmasta suru on varmasti yhtäläinen. Molempiin tapauksiin liittyy väkivalta, joka on yksiselitteisesti tuomittavaa.

Miksi sitten jälkimmäinen kuitenkin aiheuttaa paljon suurempaa yhteiskunnallista huolta?

Ero on siinä, että Asema-aukion tapahtumilla on ollut poliittinen motiivi. Suomen Vastarintaliike pyrkii muodostamaan kansallissosialistisen ”rotupuhtaan” pohjoismaisen valtion ja tähän pyrkimykseen päästäkseen he eivät epäröi käyttää väkivaltaa. Aikaisempiakin poliittisesti motivoituneita väkivaltaisia hyökkäyksiä on joukolta nähty, mutta nyt ihminen menetti henkensä. Siksi Asema-aukion hyökkäys voidaan tulkita laajemmin hyökkäykseksi koko yhteiskuntaamme vastaan.