Valikko 

Blogi

Pala Afrikkaa Linnan juhliin

Julkaistu 5.12.2019

On kunnia saada juhlia Suomen itsenäisyyttä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Linnan juhlat on arvokas tilaisuus.

Vaikka juhlapuvut eivät ole itsenäisyyspäivän juhlinnassa tärkeintä, kiinnostavat asut joka vuosi kovasti. Tämä on tuntunut välillä ahdistavalta, mutta olen miettinyt että Linnan juhlat ovat näin ollen hyvä mahdollisuus nostaa pukukokonaisuuden kautta esille itselleni tärkeitä teemoja sekä paikallisten pienyrittäjien osaamista. Näin olen tehnyt joka vuosi.

Tänä vuonna pukuni teemana on kehitysyhteistyö. Olen kansanedustajana tehnyt paljon kehityspolitiikkaa ja demokratiatyötä. Viime vuonna johdin suomalaisten kansanedustajien delegaatiota työmatkalla Mosambikissa, jossa edistimme kestävien luonnonvarojen käyttöä. Myös tasa-arvon edistäminen ja sen kautta demokratian vahvistaminen olivat vahvasti matkan agendalla. Tapasimme vaikuttajia ja päättäjiä Mosambikin hallinnon eri tasoilta.

Mosambikin parlamentin puhemies Veronica  Mocamon kanssa keskustelimme muun muassa tasa-arvon merkityksestä kestävälle kehitykselle. Hän edusti yhtä maailma köyhimmistä maista, minä yhtä maailman vauraimmista. Olimme samaa mieltä esimerkiksi siitä, että naisten mukaan ottaminen päätöksentekoon on välttämätöntä kehitykselle.

Kuva: Tapaamassa puhemies Veronica Mocamoa Mosambikissa. Keskellä tulkki.

 

Monesti työmatkoilla ihmetellään sitä, miten suomalaiset kansanedustajat ovat ystäviä keskenään yli puoluerajojen, myös hallituksen ja opposition välillä. Puhemies Mocamon kanssa puhuimme tästäkin. Hänen mukaansa esimerkkimme on tärkeä kehittyvissä maissa. Eri puolueiden edustajia ei tule nähdä vihollisina, koska kaikilla mosambikilaisilla on yhteinen vihollinen: köyhyys. Sen voittamiseksi on yhdistettävä voimat, hän sanoi.

Kuva: Paikallisten tiedotusvälineiden haastateltavana Mosambikissa

 

Puhemies Mocamo kertoi, että mosambikilaisilla ole antaa muuta kuin pistaasipähkinöitä ja kauniita värikkäitä kankaita. Delegaation johtajana sain niitä häneltä lahjaksi.

Tämän vuoden Linnan juhlien pukuni on tehty tuosta kankaasta. Tuntuu mukavalta, että lahjaksi saatu kangas tuli näin hienoon käyttöön. Afrikka on hyvin ajankohtainen teema niin Suomessa kuin Euroopan tasolla, kun parhaillaan laaditaan uusia Afrikka-strategioita. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa Afrikkapolitiikka on aivan keskiössä.

Itsenäisyyspäivänä juhlistamme Suomen itsenäisyyttä.

Sekin on saavutettu yhdessä. Sitä ei kukaan saavuttanut yksin.

Itsenäisyyspäivänä muistamme ja kiitämme aikaisempia sukupolvia siitä työstä ja niistä uhrauksista, joita he ovat itsenäisyytemme ja vapautemme eteen tehneet.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Linnan juhlan asuni on kotimaista käsityötä.

Puku: Saara Kuusjärvi / Pukuni

Korut: Katri Juva / Nikkotakko

Kampaus: Maria / Kauneushoitola Mandarine

Meikki: Terhi / Kauneushoitola Mandarine

 

Iltalehden haastattelu, jossa myös puku esitelty, löytyy täältä.

Lisätietoja Mosambikin matkasta Ulkoministeriön sivuilla.