Valikko 

Blogi

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjutaan sanoin ja teoin

Julkaistu 12.12.2024

Eduskunnan täysistunnossa käytiin ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta ajankohtaiskeskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Aihe on valitettavasti tärkeä ja ajankohtainen. Pidän arvokkaana, että aiheeseen tartuttiin yli puoluerajat ylittäen yhtenäisellä viestillä: väkivalta on yleistä ja jokainen tapaus on liikaa. 

Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole uusi ilmiö. Kyseessä on merkittävä ihmisoikeusongelma myös Suomessa. Väkivalta ilmenee monissa eri muodoissa ja sitä tapahtuu monenlaisissa ympäristöissä, kuten julkisissa paikoissa, verkossa ja kotona.

Digitaalinen väkivalta ja verkkohäirintä ovat kasvavia ongelmia, jotka koskettavat erityisesti naisia. Kyse ei ole harmittomista kommenteista tai yksittäisistä viesteistä, vaan vallankäytöstä, jonka pyrkimyksenä on hiljentää, pelottaa ja rajoittaa naisten tilaa niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin. Häirintä ylläpitää ja vahvistaa myös muita naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja, tapahtui se sitten missä tahansa.

Hallitus torjuu väkivallan eri muotoja määrätietoisesti ja monin keinoin. Kuluneella kaudella on kriminalisoitu pakkoavioliitot ja sukuelinten silpominen, valmisteltu lakiesitys poistamaan lähisuhdeväkivallan sovittelumahdollisuus, ryhdytty toimenpiteisiin kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamiseksi ja torjumiseksi, lisätty turvakotitoiminnan rahoitusta sekä selvitetty pakottavan kontrollin ja henkisen väkivallan kriminalisoinnin tarpeellisuutta.

Suomi on saanut kiitosta myös Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan asiantuntijaryhmä (GREVIO) teemaraportissa tärkeistä askelista, jotka on otettu naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Työtä kuitenkin riittää edelleen. On tärkeää, että tähän työhön on sitouduttu puolueesta riippumatta. Ajankohtaiskeskustelu on rakentava ja tärkeä osoitus siitä. 

Sekä tehokkaampaa lainsäädäntöä että asenteiden muutosta edistäviä keskusteluja naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi tarvitaan. On tehtävä selväksi, että häirinnälle ja väkivallalle ei ole Suomessa tilaa missään muodossa eikä sitä tule hyväksyä missään tilanteessa.