Valikko 

Blogi

Minun viikkoni eduskunnassa & USA:n esivaalit

Julkaistu 9.11.2018

Hei, olen Manar Dahan ja olin kansanedustaja Saara-Sofia Sirénillä TET-harjoittelussa eduskunta-avustajana 5.-9.11. Toimin itse Tampereen Nuorisovaltuustossa ja olen kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista, jonka takia hainkin eduskuntaan tettiin.

Sain tehdä kaikkea työyhteisön kokouksiin osallistumisesta joulukorttien valmisteluun. Kävin torstaina 8.11. vierailulla valtiovarainministeriössä ja perjantaina pääsin tutustumaan eduskunnan kansainväliseen yksikköön.

Viikko kokonaisuutenaan oli todella mielekäs ja mielenkiintoinen. Opin paljon uutta ja sain tietynlaisia ennakkokäsityksiä pyyhittyä pois. Vaikka tiesinkin jo, että kansanedustajan työ on kiireistä, en odottanut sen olevan näin hektistä. Huomasin myös kuinka pienellä työllä voi olla suuri merkitys. Päällimmäisenä mieleeni jäi kuitenkin se kuinka ihana, lämmin ja kannustava eduskunta työpaikkana on. 

Alla yksi työtehtävistäni, joka oli ottaa selvää Yhdysvaltain esivaaleista ja tehdä niistä muistio.

 

Yhdysvaltojen esivaalit

Yhdysvaltojen esivaaleissa poliittiset puolueet valitsevat ehdokkaansa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. He äänestävät ehdokkaita senaattiin ja edustajainhuoneeseen sekä kuvernööreiksi. Edustajainhuoneeseen demokraatit saivat selvän enemmistön, republikaanien säilyttäessä entistäkin suuremman enemmistön senaatissa. Esivaalien tulos tulee mitä varmemmin vaikuttamaan koko maailmaan, sillä demokraatit voivat mahdollisesti edustajainhuoneen enemmistön avulla tehdä esim. ulkomaankaupasta tiukempaa. Koska valta on jakautunut, ajautuu Yhdysvallat nyt herkemmin sisäiseen riitaan.

Esivaaleissa olevat ehdokkaat pitävät kampanjoitaan vain omissa osavaltioissaan. Äänestäjiä näissä esivaaleissa oli tänä vuonna n. 7milj. enemmän kuin aikaisempina vuosina, ja presidentti Trumpilla oli selvä vaikutus äänestäjien määrään. Näitä vaaleja pidettiin ennemmin kansanäänestyksenä Trumpiin liittyen.

Demokraattien edustaessa ulospäin suuntautuvaa politiikkaa, republikaanit kiinnittävät ja painottavat kansallista puolustusta. Naisia ja vähemmistöjen edustajia oli näissä vaaleissa ennätysmäärä ja voidaan miettiä, oliko kenties Trumpilla tähän jotain vaikutusta. Voi olla että naiset ja vähemmistöjen edustajat joita Trump on vähätellyt, halusivat todistaa olevansa samalla viivalla muiden kanssa. Myöskin ennätysmäärä naisia päätyi valituksi.

Äänestystulokset voivat vaikeuttaa Trumpin suunnittelemia seuraavia hankkeita: muurin rakennuttaminen, terveydenhuollon uudistuksien peruminen, verojen lasku. Lisäksi Trumpin verotiedot,-vaalikampanjan ja Venäjän yhteistyö voivat siirtyä suurempaan tarkkailuun mikäli demokraatit näin vaativat. Myös ulkomaankaupasta voi tulla entistä tiukempaa ja demokraatit voivat hidastaa Trumpin lakialoitteita. Trumpilla säilyy kuitenkin valta nimetä tuomareita eri oikeusasteisiin, jolla on hallinnollista merkitystä Yhdysvalloissa. Demokraatit haluaisivat nostaa presidenttiä vastaan virkarikossyytteen, mutta tarvitsisivat siihen senaatin enemmistön, mikä on hyvin epätodennäköistä.

Kuten sanottu demokraattien valtaamalla edustajainhuoneella ja presidentillä on selkeitä erimielisyyksiä. Demokraatit pystyvät nyt hankaloittamaan monia republikaanien lakihankkeita.  Tämä voi olla presidentille haastavaa, vaikka republikaanien lakihankkeiden mahdollisesti kaatuessa, ei niillä ole kuitenkaan merkittävää vaikutusta Trumpin poliittisiin muutoksiin.