Valikko 

Blogi

Kotihoidontukea muutettava työllisyyden lisäämiseksi

Julkaistu 12.4.2016

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén vaatii muutoksia nykyiseen kotihoidontukeen työllisyyden ja naisten työmarkkina-aseman parantamiseksi. Sirén kommentoi tiistaina eduskunnassa opettajien ammattijärjestö OAJ:n julkistamaa tiekarttaa koulutuksen tasa-arvoon. Opettajien ammattijärjestö OAJ ehdotti raportissaan muun muassa kotihoidontuen sisaruslisistä luopumista yli kolmevuotiaiden lasten osalta.

”Kannatan OAJ:n tekemää ehdotusta luopua kotihoidontuen sisaruslisistä yli kolmevuotiaiden osalta. Ehdotus ohjaisi lapsia nykyistä paremmin pedagogiseen varhaiskasvatukseen sekä kannustaisi lasten äitejä työelämään. Kotihoidontuki on nykymuodossaan vanhempien työllistymistä hidastava tekijä. Olisin valmis pienentämään sitä tai jopa harkitsemaan sen poistoa Ruotsin tapaan”, sanoo kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

Opettajien ammattijärjestön tänään julkistamassa tiekartta koulutuksen tasa-arvoon -asiakirjassa ehdotetaan monia toimenpiteitä, jotka voisivat lisätä koulutuksen tasa-arvoa.

”Asiakirjassa on nostettu esille tärkeä kysymys lasten varhaiskasvatukseen osallistumismäärän lisäämisestä. Suomessa tulee pyrkiä nostamaan varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrää sekä lasten oppimisvalmiuksien parantamiseksi, että vanhempien työssä käynnin lisäämiseksi, toteaa Sirén.

”Nykymuotoinen kotihoidontuki ei kannusta vanhempia töihin ja se onkin yksi merkittävistä kannustinloukuista. Kotihoidontuen rajoittaminen on tärkeä esitys varhaiskasvatukseen osallistumisen lisäämiseksi ja työllisyyden vahvistamiseksi. Se on myös ilman muuta tasa-arvokysymys”, päättää Sirén.