Valikko 

Blogi

Kotihoidontukea muutettava työllisyyden lisäämiseksi

Julkaistu 12.4.2016

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén vaatii muutoksia nykyiseen kotihoidontukeen työllisyyden ja naisten työmarkkina-aseman parantamiseksi. Sirén kommentoi tiistaina eduskunnassa opettajien ammattijärjestö OAJ:n julkistamaa tiekarttaa koulutuksen tasa-arvoon. Opettajien ammattijärjestö OAJ ehdotti raportissaan muun muassa kotihoidontuen sisaruslisistä luopumista yli kolmevuotiaiden lasten osalta.

”Kannatan OAJ:n tekemää ehdotusta luopua kotihoidontuen sisaruslisistä yli kolmevuotiaiden osalta. Ehdotus ohjaisi lapsia nykyistä paremmin pedagogiseen varhaiskasvatukseen sekä kannustaisi lasten äitejä työelämään. Kotihoidontuki on nykymuodossaan vanhempien työllistymistä hidastava tekijä. Olisin valmis pienentämään sitä tai jopa harkitsemaan sen poistoa Ruotsin tapaan”, sanoo kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

Opettajien ammattijärjestön tänään julkistamassa tiekartta koulutuksen tasa-arvoon -asiakirjassa ehdotetaan monia toimenpiteitä, jotka voisivat lisätä koulutuksen tasa-arvoa.

”Asiakirjassa on nostettu esille tärkeä kysymys lasten varhaiskasvatukseen osallistumismäärän lisäämisestä. Suomessa tulee pyrkiä nostamaan varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrää sekä lasten oppimisvalmiuksien parantamiseksi, että vanhempien työssä käynnin lisäämiseksi, toteaa Sirén.

”Nykymuotoinen kotihoidontuki ei kannusta vanhempia töihin ja se onkin yksi merkittävistä kannustinloukuista. Kotihoidontuen rajoittaminen on tärkeä esitys varhaiskasvatukseen osallistumisen lisäämiseksi ja työllisyyden vahvistamiseksi. Se on myös ilman muuta tasa-arvokysymys”, päättää Sirén.

 

2 kommenttia artikkeliin “Kotihoidontukea muutettava työllisyyden lisäämiseksi

 1. Anni

  Missä todellisuudessa kirjoittaja elää? Kotihoidontukiko kannustinloukku?? Kahdesta lapsesta tulee tukea 400 euroa. Ei ole työpaikkaa mihin palata, kun entisen työpaikan kokoomuslainen pomo jätti jatkamatta työsuhdetta raskauden takia. Ja myönsi tämän ihan kirkkain silmin. Jos ilmoittautuisin työttämäksi saisin enemmän tukia. Mutta en ilmoittaudu, koska meille on tärkeää hoitaa pienet lapset kotona. Kun lapset ovat tarpeeksi vanhoja päivähoitoon, alan etsiä töitä. Ei ole tarkoitus jäädä tähän ”kannustinloukkuun” nauttimaan tästä huimasta kotihoidontuesta. Kokoomuksessakin voitaisiin oikeasti perehtyä siihen mikä esim. on varhaislapsuudessa lapsen kehitykselle eduksi. Mutta ei siellä taida kiinnostaa tutkimustieto tai edes oman älyn käyttö.

  Vastaa
  1. Saara-Sofia Siren Post author

   Hei Anni ja kiitos kommentista! Todella törkeää, että työnantajasi ei ole jatkanut työsuhdettasi raskauden vuoksi. Valitettavasti tällaista tapahtuu. Se kertoo juurikin epätasa-arvosta työmarkkinoilla! Kotihoidontuki on keskeinen osa nykyrakennetta, joka on naisten ja miesten suhteen epätasa-arvoinen. Tästä tuoreesta kirjoituksestani voit lukea tarkemmin ajatuksiani: http://saarasofia.fi/tasa-arvoa-ja-joustoja-tyoelamaan/
   Mukavaa kevättä! yst.terv. Saara-Sofia

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *