Valikko 

Blogi

Itämeriasiaa kouluvierailulla

Julkaistu 8.5.2017

 

Viikko alkoi mitä parhaimmissa merkeissä, sillä minulla oli heti aamusta mieluisa tehtävä käydä puhumassa Raunistulan koulun oppilaille kansanedustajan työstäni, sekä erityisesti Itämerestä.

Raunistulan koulu on mukana kaksivuotisessa kansainvälisessä Erasmus-hankkeessa, jonka aiheena on meri. Kumppaneina hankkeessa on merenrantakouluja Kreikasta, Italiasta, Espanjasta ja Pohjois-Irlannista. Erasmus-hankkeen päätösjuhlaa vietetään ensi viikolla. Meriteema näkyi koulun käytävillä erilaisina töinä ja taiteena. Erityisprojektina on ollut oman optimistijollan rakentaminen, johon oppilaat ovat saaneet osallistua. Osana valmistautumista hankkeen loppusuoralle oppilaat halusivat kuulla Suomessa ja kansainvälisessä yhteistyössä tehtävästä Itämeren suojelutyöstä, josta minulla oli kunnia heille kertoa.

Sain jo etukäteen koulun oppilailta pitkän listan kysymyksiä, osa niistä varsin haastavia! Tässä muutama esimerkki:

  • Mikä saastuttaa Itämerta eniten ja mitä sille voisi tehdä?
  • Kuinka paljon rahaa kuluu Suomessa vuosittain Itämeren suojeluun?
  • Miten kansanedustaja/t voi vaikuttaa Itämeren suojeluun?
  • Mitä tapahtuu, kun meri saastuu pahoin?
  • Mikä on Itämeren yleisin eliö?
  • Onko Itämeren tila parantunut vai huonontunut lähiaikoina (viime vuosina)? Miten?

Oppilaat jaksoivat kuunnella esitystä todella hienosti. Erityisesti meren roskaantuminen oli aihe, joka kiinnosti ja myös huolestutti. Oppilaita kiinnosti myös kansainvälinen yhteistyö ja ihmetytti se, miksi Itämeren ympäristövaltiot eivät yhdessä päätä lopettaa roskaamista.

Lopuksi käsiäänestyksellä kaikki halusivat uida jatkossakin meressä ja suurin osa halusi syödä kalaa, kaikki lupasivat olla roskaamatta ja kerätä tarvittaessa roskat. Sovimme vielä, että aloitetaan pitämällä oman koulun piha siistinä ja laittamalla kaikki roskat roskikseen, Raunistulan koululta on kuitenkin lyhyt matka roskalla päätyä mereen.

Lämmin kiitos koulun oppilaille ja opettajille, että sain vierailun merkeissä olla mukana tärkeässä hankkeessanne!