Valikko 

Blogi

Hyvää yrittäjän päivää!

Julkaistu 5.9.2024

Yrittäjät luovat Suomeen kasvua ja työpaikkoja. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset ovat avainasemassa työllisyysasteen kasvattamisessa sekä talouskasvun aikaansaamisessa. Siksi Suomi tarvitsee yrittäjyyttä ja yrittäjämyönteisyyttä juuri nyt.

Yrittäjyys vaatii rohkeutta, sitkeyttä ja luovuutta. Yrittäjyyteen liittyy aina riski ja kaikki yrittäjät kohtaavat polkunsa varrella haasteita. Vaikeat hetket ovat samalla mahdollisuuksia oppia uutta. Epäonnistumisesta ei myöskään pitäisi rankaista loputtomiin, vaan aina tulee olla mahdollisuus uuteen alkuun.

Tällä hetkellä ilmassa on paljon epävarmuutta ja haasteita. Talouden tilanne on synkkä ja näkymä tulevaan sumuinen. Pääministeri Petteri Orpon hallitus ymmärtää yrittäjyyden merkityksen. Hallituksen visiona on ennen kaikkea se, että yrittäminen Suomessa kannattaa ja palkitsee. Tavoitteen saavuttamiseksi pyritään turvaamaan vakaa toimintaympäristö ja ennakoitava sääntely. Lisäksi tarvitaan myös kannustavaa ilmapiiriä. Kasvua tukevia palveluita ja yritysneuvontaa on mielestäni tarkoituksenmukaista kohdentaa myös yksinyrittäjille, mikroyrittäjille ja aloittaville yrittäjille.

Hallitus tekee uudistuksia, joilla helpotetaan erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Haluamme myös vahvistaa yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Nykypäivänä yrittäjyys on tunnetusti hyvinkin monimuotoista. Yrittäjäksi tullaan ja yrittäjänä ollaan monella eri tavalla. Pidän tärkeänä, että yrittäjyyden uudet muodot ja niitä koskevat haasteet tunnistetaan. Hallitus edistää lisäksi esimerkiksi palkkatyön ja yrittäjämuotoisen työn parempaa yhteensovittamista.

Yrittäjyyteen liittyy myös tasa-arvonäkökulmia. Olen itse tehnyt vuosien aikana työtä naisyrittäjyyden edistämiseksi. Naiset ovat aliedustettuja suomalaisten yrittäjien joukossa, ja hyvin toimeentulevat yrittäjät ovat pääosin miehiä. Naisyrittäjistä 40 % tienaa alle 2000 euroa, kun miesyrittäjillä osuus on 25 % (lähde: Suomen Yrittäjänaiset). Lisäksi on selvitetty, että naisyrittäjän euro on 86 % miesyrittäjän eurosta (lähde: UKKO.fi / STT). Lukujen taustalla näkyy Suomen työmarkkinoiden poikkeuksellisen voimakas jakautuminen sukupuolittain. Hallitus selvittää keinoja purkaa tätä eri alojen välistä segregaatiota. Vaikka suomalaisyrittäjistä vain kolmannes on naisia, naisyrittäjien määrä on kuitenkin vakaassa kasvussa, mikä on ilahduttava uutinen.

Tänään, yrittäjän päivänä, hallitus tuo eduskuntaan esityksen paikallisen sopimisen laajentamisesta. Aloitamme esityksen käsittelyn työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa saman tien. Kyseessä tulee epäilemättä olemaan yksi hallituskauden (ja oman poliittisen urani) merkittävimmistä lainsäädäntöhankkeista. Uudistuksen myötä yrityksillä on jatkossa yhtäläiset mahdollisuudet hyödyntää paikallista sopimista järjestäytymisestä riippumatta. Näin yritysten yhdenvertaisuus paranee.

Vuonna 2022 perustimme kollegoiden kanssa puoluerajat ylittävän eduskunnan Yrittäjyysryhmän. Minulla on edelleen ilo toimia ryhmän puheenjohtajana, ja käyn mielelläni aktiivista vuoropuhelua yrittäjien kanssa. Itsellänikin on taustaa yrittäjänä, ja seuraan aihetta tiiviisti myös läheisteni kautta. Vaikka yrittäjän arki on siis itselleni tuttua, on jokaisella yrittäjällä kuitenkin oma tarinansa. Yrittäjyys on arvokasta ja merkityksellistä niin henkilökohtaisista kuin yhteiskunnallisista syistä. Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen ja taloutemme kasvu tarvitsee monenlaisia yrittäjiä. Kiitos tärkeästä työstänne, yrittäjät!