Valikko 

Blogi

Eläinkokeita korvaavan FICAMin rahoituksen tuplaus merkittävä

Julkaistu 10.12.2015

 Kokoomuksen kansanedustajat Arto Satonen, Pauli Kiuru, Sofia Vikman, Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén pitävät merkittävänä, että eläinkokeita korvaavan kansallisen FICAMin rahoitusasema paranee huomattavasti ensi vuonna.

Hallituspuolueet sopivat lisäyksistä valtion ensi vuoden talousarvioon, jossa FICAMille myönnettiin 100 000 euroa lisärahaa aikaisemman samansuuruisen pohjasumman päälle, joten rahoitus tuplaantuu.

Eläinkokeiden vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAM toimii Tampereen yliopiston yhteydessä.

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää FICAMin toimintaa hyvin tärkeänä.

”FICAMin työ on ollut menestyksekästä, ja etenkin solubiologia-alueen kasvavilla markkinoilla on suurta taloudellista potentiaalia. Organisaatiolla on innovatiivisia ja tarvelähtöisiä ratkaisuja ja halu ymmärtää, ennakoida ja vastata nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin”, edustajat kiittelevät.

 

EU on edellyttänyt eläinkokeiden vähentämistä. FICAMin toiminta perustuu EU:n direktiiviin, jonka mukaan eläinten käyttöä tulee vähentää tutkimuksessa sekä opetuksessa ja korvata eläinkokeettomilla menetelmillä heti, kun se tieteellisin perustein on mahdollista.

 

Vaihtoehtomenetelmien myötä on pidemmällä aikavälillä mahdollisuus saada kansantaloudellisia säästöjä eläinkoekulujen vähenemisenä.

”Vaihtoehtomenetelmät mahdollistavat lisäksi tarkemmat ja tehokkaammat tutkimustulokset. Tämän seurauksena tehdään aiempaa parempaa tiedettä ilman eläinkokeita”, edustajat korostavat.

 

FICAMin toiminnan taustalla on halu vähentää koe-eläinten käyttöä tuomalla ihmissolupohjaisia malleja ihmisten terveyden hyväksi tehtävään tutkimukseen.

Eläinkokeettomat tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet valtavasti ja niiden luotettavuus on tasoltaan ainutlaatuista. Eläinkokeista on järkevää pyrkiä eroon eettisten syiden ohella myös tieteellisistä syistä. Edustajat muistuttavat, että eläinkokeet eivät mallinna luotettavasti ihmistä, sillä kemikaalit käyttäytyvät eri tavalla ihmisessä ja eläimessä.

 Lisätietoja:

Arto Satonen, kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, 050 511 3110

Pauli Kiuru, kansanedustaja, 040 540 6937

Sofia Vikman, kansanedustaja, 040 568 3777

Jaana Pelkonen, kansanedustaja, 050 512 0494

Saara-Sofia Sirén, kansanedustaja, 050 513 2051