Valikko 

Blogi

Annetaan yrittäjien yrittää

Julkaistu 21.3.2023

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeisessä asemassa, kun ratkaistaan miten Suomeen saadaan lisää työtä ja kasvua. Molempia tarvitaan kipeästi, jos ja kun haluamme ylläpitää nykymuotoisen hyvinvointivaltiomme ja lujittaa sitä.

Eduskuntaan perustettiin viime vuonna Yrittäjyysryhmä, johon lähti mukaan yli 80 kansanedustajaa. Minulla on ilo toimia ryhmän puheenjohtajana. Tavoitteenamme on lisätä vuoropuhelua yrittäjien ja päättäjien välillä. Tämä on tärkeää, jotta pystymme rakentamaan Suomen, jossa yrittäjät voivat keskittyä yrittämiseen. Yrittäjyys on minulle tuttua pitkältä ajalta myös henkilökohtaisesti: olen työllistänyt itse itseni yrittäjänä, puolisoni on yrittäjä ja myös vanhemmillani on yrittäjätausta.

Päättäjien ensisijainen tehtävä on varmistaa yrityksille toiminnan ja kasvun edellytykset. Työllistämisen esteitä tulee purkaa, jotta työntekijöiden palkkaamisen kynnys madaltuu. Työpaikkasopimista on lisättävä, eli paikallisen sopimisen estävää lainsäädäntöä purkaa. Samaan aikaan on löydettävä ratkaisuja osaajapulaan. Kaikki työikäiset ja työkykyiset on saatava töihin ja lisää työntekijöitä tarvitaan myös ulkomailta.

Järjestelmämme tulisi tunnistaa nykyistä paremmin myös muuttuvat työn muodot ja joustaa siten, että työn vastaanottaminen kannattaa aina. Niin yksin- kuin työllistävien yrittäjien sosiaaliturvaa on parannettava kokonaisuudistuksella. Yrittämisen aloittamisen on oltava sujuvaa, myös epäonnistumisen jälkeen.

Yrittäjät itse kertovat palautteessaan jatkuvasti kammoksuvansa ennen kaikkea poukkoilevaa päätöksentekoa. Vakaa toiminta- ja investointiympäristö tarkoittaa esimeriksi ennustettavaa veropolitiikkaa ja sujuvia lupaprosesseja. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei tule kiristää. Turhaa byrokratiaa ja sääntelyä tulee karsia kasvun tieltä.