Valikko 

Blogi

Yhdenvertainen Suomi ei ole vielä valmis

Julkaistu 1.7.2017

Pride -viikko värittää 26.6.-2.7. Helsingin kaupunkikuvaa sateenkaaren värein. Viikko huipentuu lauantaina 1.7 Pride -kulkueeseen, jossa tuhannet suomalaiset haluavat osoittaa, että tasa-arvoinen ja yhdenvertainen Suomi kuuluu kaikille. Samana päivänä järjestetään Pride -kulkueita myös esimerkiksi Oslossa ja Madridissa. Helsinki Priden teemana on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ”Vapaus ja vastuu”. Teeman kautta halutaan nostaa keskusteluun sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta tärkeät aiheet; ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Pride –viikko nostaa otsikoihin ja mieliin, että suomalainen, tasa-arvoinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vielä valmis. Vastuuta yhdenvertaisuuden edistämisestä on kuitenkin kannettava muutoinkin kuin Pride –viikon muistattamana.

”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä, eivätkä ne ole kenenkään yksinoikeus. Ihmisoikeudet kuuluvat tasapuolisesti kaikille. Lainsäätäjien tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä koskevat samat oikeudet. Ihmisten juridinen tasa-arvoisuus ei voi olla asenteista kiinni.”

Näin kirjoitimme viime syksynä äitiyslain käsittelyä ja translain uudistusta koskevassa kirjoituksessamme. Nyt kansalaisaloitteena eduskuntaan noussut äitiyslaki on edennyt lakivaliokuntaan, joka aloittaa sen käsittelyn tulevana syksynä. Seuraamme asian käsittelyä tiiviisti.

Ihmisoikeuksia loukkaavat epäkohdat translaissa on saatava korjattua pian. Laissa esiintyvien räikeimpien ongelmakohtien korjaamiseksi on jo olemassa lakialoite, jonka on allekirjoittanut 85 kansanedustajaa. Nyt tuo laki olisi saatava pian käsittelyyn. Tämän lisäksi on mielestämme selvää, että translaki tarvitsee kokonaisuudistuksen lähitulevaisuudessa. Kokonaisvaltaisen uudistustyön tulee olla viimeistään seuraavan hallituksen agendalla.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ei ole pois keneltäkään muulta. Kysymys on sellaisista uudistuksista, joilla ei ole minkäänlaista vaikutusta valtaväestön elämään, mutta nämä muutokset ovat hyvin merkittäviä sille joukolle, joiden elämää ja arkea nykyisen lainsäädännön epäkohdat haittaavat ja joiden ihmisoikeuksia loukataan.

1.3.2017 voimaan astunut tasa-arvoinen avioliittolaki oli tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa ja suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa. Olemme ylpeitä, että saimme vaikuttaa eduskunnassa tämän lain hyväksymisen puolesta. Työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi on kuitenkin monilta osin vielä kesken. Yhdenvertaisuutta loukkaavien lakien uudistamistyötä tulee jatkaa määrätietoisesti ja rivakasti, myös Pride –viikon humun jälkeen.

 

Saara-Sofia Sirén

Jaana Pelkonen

Kirjoittajat ovat Kokoomuksen kansanedustajia ja eduskunnan HBLTI-ryhmän jäseniä

 

—————————-

Tästä voit katsoa valtiopäivätoimiani tekstissä mainittujen asioiden eduskuntakäsittelyiden osalta:

  • Kirjallinen kysymys Translain uudistuksesta (Modig ym.) 9.5.2016
  • Lakialoite transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta (Modig ym.) 23.6.2016
  • Puheenvuoro Aito avioliitto -kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä 8.9.2016
  • Puheenvuoro 1 Äitiyslain käsittelyn yhteydessä 29.9.2016
  • Puheenvuoro 2 Äitiyslain käsittelyn yhteydessä 29.9.2016