Valikko 

Blogi

Vapaus päättää omasta kehostaan

Julkaistu 29.9.2018

Puhe naisten oikeuksien puolesta järjestetyssä mielenilmauksessa kansainvälisenä turvallisen abortin päivänä 28.9.2018.

Naisilla ja tytöillä on oltava itsemääräämisoikeus koskien kehoaan ja kohtaloaan. Tämä on paitsi oma selkeä mielipiteeni, myös Suomen ulko- ja kehityspolitiikan keskeinen prioriteetti ja painopiste. Tasa-arvon, naisten ja tyttöjen oikeuksien ja esimerkiksi seksuaaliterveyden puolestapuhujia on maailmassa liian vähän ja siksi Suomen tekemä työ on arvokasta. Ulkoministerin toimet ovat olleet omiaan hämärtämään tätä Suomen linjaa.

Ulkoministeri Soini on onnistunut ulostuloillaan nostamaan esille oman näkökulmansa herkkään aiheeseen ja antamaan tilaa uudestaan keskustelulle, joka Suomessa on käyty (ja voitettu) jo vuosikymmenet sitten. Olemme uudelleen joutuneet puolustamaan Suomen selkeää kantaa ja lainsäädäntöä koskien aborttia.

Abortti ei ole ikinä toivottava toimenpide. Niitä ehkäistään tehokkaimmin toimivilla ehkäisypalveluilla ja seksuaaliterveyden tukemisella.

Aborttien rajoittaminen ei vähennä abortteja, vaan pakottaa epätoivoiset naiset epätoivoisiin tekoihin. Kymmenet tuhannet naiset menettävät henkensä ja miljoonat vammautuvat laittomissa aborteissa vuosittain maissa, joissa abortit ovat kiellettyjä.

Vapaa aborttioikeus sen sijaan vähentää aborttien määrää, näin on käynyt Suomessakin.

Jokaisella on oikeus vakaumukseensa ja jokainen tekee omakohtaisesti päätöksen raskauden keskeyttämisestä, mikäli sellaisen vaikean päätöksen eteen joutuu. Silloin jokaisella on oltava mahdollisuus valita turvallinen ja laillinen tapa.

Abortti ei ole koskaan toivottava toimenpide, mutta sen on oltava mahdollinen.