Maailmanlaajuisesti ruokaa päätyy roskikseen uskomattoman paljon, vuosittain 1300 miljoonaa tonnia eli melkein 30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa. Kotitalouksien osuus ruokahävikistä on 35 %, kaupan alan 18 %, ruokapalveluiden osuus 20 % ja teollisuuden osuus 28 %.
Hyviä elintarvikkeita päätyy liian usein ja aivan turhaan jätteeksi. Kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta heitetään hukkaan jopa 15%! Se on järkyttävä määrä. Haaskuuseen ei mene vain itse ruoka, vaan kaikki sekin, mikä kyseisen ruoan tuottamiseen on käytetty: maa-aines, vesi, energia, työvoima ja monesti vielä rakkaudentäyteinen vaivannäkö.
Ruokahävikin vähentäminen kiertotalouden hengessä on luonnonvaroja säästävä ilmastoteko.
Mietimme täällä eduskunnassa lainsäädännöllisiä keinoja vähentää ruokahävikkiä. Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen mahdollisuuksia lahjoittaa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen halutaan helpottaa. Nykylainsäädännössä myynnistä poistettujen elintarvikkeiden jakelu on vapaaehtoista, joten kauppojen, ravintoloiden ja kuntien oma-aloitteisuus on ensiarvoisen tärkeä. Tästä on jo olemassa muutamia hyviä esimerkkejä. Monessa kunnassa esimerkiksi kouluruokailuista ylijäänyttä ruokaa myydään edullisesti. Myös monet kaupat jakavat myynnistä poistettua ruokaa muun muassa järjestöjen tai seurakuntien käyttöön esimerkiksi vähävaraisille.
Kauppojen hävikkimäärät ovat kuitenkin vain pieni osa haaskausta ruoasta. Kaikkein parhaiten ruokahävikkiä vähennetään nimittäin itse kunkin meidän omassa keittiössä! Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Se on tuplasti sen verran, kuin kaupoista syntyy ruokahävikkiä kaikkiaan.
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan järkyttävät 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Se tekee jopa 30 kiloa roskiin päätynyttä ruokaa per henki! Ajatelkaa, miten valtava määrä hukkaan heitettyä, kelpoa ravintoa.
Kyse on ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä. Ruokahävikin torjuminen vaatii muutoksia asenteisiin ja arjen toimintatapoihimme. Vapun kunniaksi olisikin hyvä idea suorittaa jääkaapin kevätsiivous ja sen jälkeen organisoida sisältö siten, ettei jääkaapin perälle jää unohduksiin jotain!