Valikko 

Blogi

Lyhyesti Humalistonkadun pyörätiestä

Julkaistu 21.3.2015

Välillä vähän paikallista kuntapolitiikkaa.

Humalistonkadun pyörätie on jälleen ajankohtainen. Asian ei äkkiseltään luulisi olevan kaupungin päätöksenteossa kummoinenkaan juttu, yksi pyörätien pätkä, mutta todellisuudessa kysymyksessä on vahvoja tunteita herättävä hanke, josta on väännetty kättä 30 vuotta. (Kyllä, suunnilleen yhtä kauan kuin toriparkista.)

Kuten olen jo aiemmin julkisestikin ilmoittanut, kannatan esillä olleen ehdotuksen mukaisia pyöräkaistoja Humalistonkadulle.

Suurimmat huolet ehdotukseen ovat liittyneet parkkipaikkojen vähenemiseen sekä mm. ambulanssikuljetusten sujuvuuteen Pulssin edustalla. Näihin liittyen on hyvä huomioida:

– Pyörätie vähentäisi Humalistonkadulta autopaikkoja noin 20 kpl. Näistä osa pystytään kompensoimaan siirtämällä osa asukaspysäköinnistä kauemmas. Käsityöläiskadun vaihtoehto vähentäisi pysäköintipaikkoja moninkertaisen määrän, n. 60-70 paikkaa. On hyvä muistaa, että myös Käsityöläiskadun varrella toimii runsaasti yrityksiä ja liikehuoneistoja.

– Pyöräkaista ei hankaloittaisi ambulanssikuljetuksia Pulssin edustalla, vaan päinvastoin jopa parantaisi nykytilannetta. Kaista tulisi ambulanssien pysäköinnin ajotien puolelle ja samalla ambulanssien toiminta-alue jopa aavistuksen levenisi.

– Pyörätiestä on olemassa valtuuston linjaus ja asiaa on jahkailtu 30 vuotta. Kysymyksessä on puuttuva pätkä yhtenäistä pyöräilyreittiä kaupungin läpi.

– Käsityöläiskadun vaihtoehto ei oikeasti ole vaihtoehto Humalistonkadun pyörätielle. Se ei ole investointina järkevä, pyöräilijät eivät tulisi käyttämään tätä reittiä. Humalistonkatu on yksinkertaisesti luonnollisempi reitti. Tästä on nyt tehty selvitys, jonka pohjalta on helppo todeta, ettei Käsityöläiskadun vaihtoehto ole järkevä. Käytännössä keskustelua tulisi siis käydä siitä, tehdäänkö pyörätie Humalistonkadulle, vai ei ollenkaan.

– Hankkeesta on tehty hyvin laajat selvitykset ja nyt tehty ehdotus on mielestäni varsin hyvä kompromissiratkaisu. Hankkeeseen liittyviä erilaisia huolia ja pyörätien vaikutuksia on käyty seikkaperäisesti läpi. Kannattaa tutustua päätöksentekomateriaaliin huolella. Mielestäni perusteet pyörätielle ovat vahvat ja selkeät.

Toivottavasti kiinteistöliikelaitoksen johtokunta saa Humalistonkadun pyörätie/-kaistaehdotuksen pikaisesti päätettäväkseen. Tarvittaessa kaupunginhallitus käyttänee otto-oikeuttaan.

kuva Mikael Rydenfelt

Kuva on muutamia vuosia vanha, sen on ottanut Turun Sanomien kuvaaja Mikael Rydenfelt haastattelujuttua varten. Sain itse valita ja kirjoittaa tekstin mielenosoituskylttiä varten. Harmikseni tämä kuva ei päätynyt juttuun.