Valikko 

Blogi

Kokoomuksen kansanedustajat: Oikea asennemuutos kalastuspolitiikassa tuottaa nyt tulosta

Julkaistu 4.5.2016

Lehdistötiedote 4.5.2016

Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Kai Mykkänen, Sari Sarkomaa ja Saara-Sofia Sirén iloitsevat luonnonsuojelujärjestö WWF:ltä saamasta myönteisestä palautteesta koskien Itämeren lohipolitiikkaa. Kokoomus on ottanut määrätietoisen linjan lohen suojelemiseen ja halunnut vaikuttaa ylikalastukseen. Jo vuonna 2011 puolueessa aloitettu kestävän kalastuksen linja alkaa nyt tuottaa tulosta ja lohikannat vahvistuvat.

Pohjanlahdelta pyydetty Itämeren lohi nousi WWF:n tiistaina päivitetyssä kalaoppaassa punaiselta listalta harkiten ostettavien kalojen keltaiseen ryhmään. Nyt lohikiintiö on vahvistettu tutkijoiden suositusten mukaiseksi. WWF toteaakin, että Itämeren lohikantojen elpyminen on hyvä esimerkki siitä, miten uhanalaisten kalakantojen suojelussa on viime vuosina edetty harppauksin.

Viime hallituskaudella kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministeri Orpon johdolla vietiin maaliin uusi kalastuslaki sekä lohi- ja meritaimenstrategia. Molempien uudistusten tavoitteeksi asetettiin kalojen luonnonvarainen lisääntyminen ja heikkojen kalakantojen kohentaminen. Kokoomus haluaa jatkaa tällä linjalla ja varmistaa jatkossakin kestävän kalastuksen toteutumisen. Elinvoimaisemmista kalakannoista hyötyvät luonnon lisäksi myös kalatalous ja matkailu. Lohta on oikeiden toimenpiteiden seurauksena noussut kiitettävästi esimerkiksi Tornionjokeen.

Kokoomukselle on tärkeää parantaa Itämeren tilaa kansainvälisen yhteistyön avulla. ”Nyt kun on saavutettu oikea asennemuutos ylikalastuksen kitkemisessä, on tätä arvokasta työtä jatkettava yhdessä muiden poliittisten toimijoiden ja Itämeren alueen valtioiden kanssa”, korostavat kansanedustajat Eestilä, Mykkänen, Sarkomaa ja Sirén.