Pariisissa viime joulukuussa syntynyt ilmastosopimus allekirjoitetaan tänään perjantaina New Yorkissa.
Sopimuksen allekirjoittajamaiksi odotetaan ennätysmäärää. Jopa 150 maan odotetaan allekirjoittavan sopimuksen heti tänään ensimmäisenä päivänä. Tämä kertoo globaalista, yhteisestä, huolesta ja siitä tahtotilasta joka valtioilla on ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Vuosien väännön jälkeen kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ilmastonmuutoksen torjunnassa on saatu aikaan yhteinen visio ja näkemys siitä, mihin suuntaan asiassa edetään.
Tuskin kovin moni odotti Pariisin ilmastokokouksesta niin hyvää ja positiivista lopputulosta, kuin mikä lopulta saatiin. Ilmastosopimuksen tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja mikä tärkeintä, ensimmäistä kertaa on sovittu myös EU:n ja Suomen ajamana tavoitteiden toteutumisen säännöllisestä seurannasta. Kansallisia ilmastotoimia tarkastellaan viiden vuoden välein ja tarvittaessa niitä kiristetään.
Olo on nyt varovaisen toiveikas. Erityisen tärkeää on mielestäni se, että ensimmäisten allekirjoittajien joukossa ovat kaikki ilmaston kehittymisen kannalta keskeiset maat. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Kiina ovat jo sopineet keskenään saattavansa sopimuksen voimaan vielä tämän vuoden aikana.
Suomi neuvotteli sopimuksesta osana EU:ta ja meiltä vaadittavat päästövähennykset sovitaan erikseen EU:n sisällä käytävissä neuvotteluissa. Suomen päästövähennystavoitteet määräytyvät siis osana EU:n vähennystavoitetta. Ne toteutetaan päästökaupan kautta EU:n tasolla ja ei-päästökauppasektorilla maakohtaisten velvoitteiden kautta komission ehdotuksen mukaisesti. Meidän on myös varsin pikaisella aikataululla kansallisesti ryhdyttävä riittäviin toimiin, jotta saavutamme sovitut tavoitteet.
Meillä on vain yksi maapallo. Ilmastotuho on vielä mahdollista välttää, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Se vaatii muutosta, joka toteutuessaan luo aivan uudenlaista hyvinvointia. Eiköhän laiteta ripeästi toimet käytäntöön myös täällä Suomessa ja tehdä kaikki voitavamme.
Uskon ilmastosopimuksella olevan myös myönteisiä vaikutuksia Suomeen. Aiemmin Suomi on ollut eturintamassa päästöjen vähennystavoitteissa ja siitä on syntynyt kustannuksia esimerkiksi verotuksen, päästökaupan ja uusiutuvan energian tukipolitiikan kautta. Nyt kun myös muut maat alkavat vähentää päästöjä, kustannuserot ja kilpailuolosuhteet tasoittuvat pidemmällä aikavälillä. Tämä tulee vahvistamaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Meillä on osaamista, josta muutkin voivat olla kiinnostuneita.
Toinen merkittävä tekijä ilmastomuutoksesta on suunta kohti vähähiilistä tulevaisuutta. Tämä tarkoittaa irtautumista fossiilisista polttoaineista kohti kestäviä energiatuotannon ratkaisuja. Suomella on paljon osaamista juuri puhtaiden teknologioiden saralla. Muutos kohti vähähiilistä taloutta luo valtavat markkinat kyseisille teknologioille ja niiden ympärillä olevalle palvelutoiminnalle. Ilmastosopimuksen myötä Suomen markkinapotentiaali on tulevaisuudessa valtava.