Valikko 

Blogi

Ylpeyttä ja yhteistyötä yli rajojen

Julkaistu 27.6.2025

Kesäkuussa vietetään kansainvälistä Pride-kuukautta ja kuluneella viikolla on vietetty myös Helsinki Pride -viikkoa. Viikko huipentuu lauantaina Pride-kulkueeseen, jossa tuhannet suomalaiset haluavat osoittaa, että tasa-arvoinen ja yhdenvertainen Suomi kuuluu kaikille. Helsinki Priden teemana on tänä vuonna Ylpeyttä ilman rajoja – Pride without Borders. Teemalla halutaan nostaa esiin sateenkaarevien siirtolaisten ääni ja tehdä näkyväksi, että yhteisö on ja on aina ollut moninainen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja ylpeyttä juhlistava tapahtuma nostaa otsikoihin ja mieliin sen, että tasa-arvoinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vielä valmis missään. Suomessa on kuitenkin otettu askelia oikeaan suuntaan. Keskeisiä lainsäädännöllisiä edistysaskeleita ovat olleet muun muassa yhdenvertaisuuslaki, joka kieltää syrjinnän myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella, tasa-arvoinen avioliittolaki sekä itsemääräämisoikeuteen perustuva uudistettu translaki.

Tällä hallituskaudella eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen eheytyshoitojen kieltämiseksi. Eduskunnassa kerätään tällä hetkellä allekirjoituksia eheytyshoitojen kriminalisointia esittävään lakialoitteeseen, joka on laadittu yhdessä eri puolueiden kansanedustajien kanssa. Aloitteen tarkoituksena on tarjota yksi konkreettinen vaihtoehto sille, miten eheytyshoidot kriminalisoiva laki voitaisiin toteuttaa. Mahtava kollegani Pihla Keto-Huovinen on mukana ensimmäisenä allekirjoittajana ja olen myös itse allekirjoittanut aloitteen ensimmäisten joukossa. Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi ja, että kaikilla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi Suomessa.

Maailmalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien tilanne on edelleen hyvin eriarvoinen. Samaan aikaan kun joissakin maissa edistytään kohti laajempaa yhdenvertaisuutta ja tunnustetaan vähemmistöjen oikeudet lailla, toisissa valtioissa ihmisoikeudet poljetaan räikeästi ja jopa hengenvaarallisin seurauksin. Kehitys on siis ristiriitaista: toisaalla saavutetaan historiallisia edistysaskeleita samaan aikaan, kun toisaalla kohdataan yhä ankarampaa syrjintää ja sortoa. Yleisesti liikehdintä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien heikentämiseksi on viime vuosina jopa kasvanut ja siksi kansainvälinen ihmisoikeustyö on edelleen tärkeää.

Työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi on siis yhä monilta osin kesken. Yhdenvertaisuutta heikentävien lakien uudistamista on jatkettava määrätietoisesti ja johdonmukaisesti myös Pride-viikon jälkeen. Tätä työtä tulisi tehdä ennen kaikkea yhteistyöllä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Helsinki Pride -viikko muistuttaa, että ylpeys ei tunne rajoja, eikä pitäisi ihmisoikeuksien edistämisenkään.