Suomen talous on taantumassa. Julkinen talous on raskaasti alijäämäinen, johtuen huonosta talouskehityksestä ja menojen nopeasta kasvusta etenkin viime hallituskaudella. The Economistin tuoreen listauksen mukaan Suomi oli vertailtujen maiden talouskehityksessä jumbosijalla!
Talouden näkymässä on siis harmaita pilviä. Aina on kuitenkin myös syytä positiiviseen ajatteluun. Suomella on paljon mahdollisuuksia kääntää talouskehityksen suunta! Työpaikat ja kasvu syntyvät ensisijaisesti yrityksissä. Kunhan rakenteet saadaan vastaamaan tätä päivää ja yritysten toimintaympäristö kannustavammaksi, suomalaiselle osaamiselle ja innovaatioille on taatusti kysyntää maailmalla.
Taloustieteilijät ovat vuosia suosittaneet Suomelle työmarkkinauudistuksia. Siihen onkin syynsä, sillä Suomessa on työelämää koskevaa lainsäädäntöä peräisin 40-luvulta. Se on auttamatta jäänyt ajasta jälkeen. Suomi on tutkitusti OECD-maiden jäykimpiä työmarkkinoita. Taloustieteen näkemys on selvä: joustavuus lisää tuottavuutta, kilpailukykyä, talouskasvua ja työllisyyttä. Suomi tarvitsee niitä kipeästi.
Siksi hallitus on sitoutunut siihen, että työmarkkinajärjestelmää uudistetaan ja työllistämisen esteitä puretaan. Hallitus on vastuussa siitä, että julkinen talous tasapainottuu ja yhä useampi työllistyy.
Tänä vuonna eduskunta aloittaa historiallisten työelämäreformien käsittelyn. Kuten politiikkaan kuuluu, niiden ympärillä tullaan käymään vilkasta keskustelua. Myös työtaistelutoimet varmasti jatkuvat. Hallituksen tavoite on kuitenkin selvä: 100 000 uutta työllistä ja talouden tasapainottamista 6 miljardilla eurolla. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi uudistuksia tarvitaan.
Uudistukset toteutetaan, jotta saisimme valoisampia tulevaisuudennäkymiä. Kun perusta on vahvemmalla pohjalla, pystymme paremmin hyödyntämään mahdollisuuksiamme kasvuun.
Toivotan vuodelle 2024 rohkeita visioita!