Kävin lounaalla TET-harjoittelussa toimistollani olleen Leon kanssa ja kävi ilmi, että hän on kiinnostunut ulkopolitiikasta. Harjoittelujaksollaan hän saikin tehtäväkseen kirjoittaa pohdintaa itse valitsemastaan The Economist -lehden artikkelista. Hänen kirjoituksensa on alla. Kiitos Leo!
”Israelin sotajohto on asettanut isot tavoitteet puolustusvoimilleen, mutta niistä näytetään jääneen jälkeen. The Economistin julkaisema artikkeli “The short-sighted Israeli army” on julkaistu 11.4.2024. Artikkelin kirjoittaja jää anonyymiksi.
Gazan sodan alettua on idf:n tavoitteena on ollut tuhota Hamas ja pelastaa panttivangit. Tässä ei kuitenkaan olla onnistuttu. The Economist kirjoittaa monia syitä tälle epäonnistumiselle, kuten puolustusvoimien sisäiset riidat, mahdottomat tavoitteet ja jääräpäiset poliitikot. Näiden ongelmien takia siviiliuhrien määrä on ollut suuri, eivätkä siihen auta Israelin vähäiset tarkkuusammusten varastot. Mielestäni tavoitteita tulisi hillitä ja keskittyä enemmän panttivankien vaihtoon. Esimerkiksi tulitauko antaisi puolustusvoimien kerätä voimia ja ehtoihin voisi kuulua panttivankien palautuksia.
The Economist kritisoi Israelia sen aiheuttamasta huonosta humanitaarisesta tilasta. He kuitenkin muistuttavat, että tällä tavoin Hamas saa lisää valtaa. Emme kuitenkaan voi antaa ihmisten kuolla. Idf päästää vain pieniä ruokakuljetuksia läpi, eivätkä ne riitä ylläpitämään Gazan väestöä. Myös siviiliuhrien suhde Hamasin upseereihin on valtava. Sata siviiliä saa kuolla, jos iskussa kuolee yksi upseeri.
Suurin ongelma Israelilla on saada aseita. The Economist kirjoittaa, kuinka Israelin on yhä vaikeampi ostaa aseita ulkomailta. Israelin kaksi isointa asetoimittajaa, Saksa ja Yhdysvallat, ovat sisäpoliittista syistä alkaneet miettiä asekaupan vähentämistä. Varsinkin Yhdysvalloissa, joissa on tulossa presidentinvaalit, mietitään kannan muutosta. Ehdokkaat yrittävät nyt kuulostella, saisivatko tuen antamisella vai lopettamisella enemmän ääniä.
Gazan nykytilanne on vaikea. Useat ulkoiset osapuolet yrittävät järjestää edes pientä tulitaukoa. Mutta kumpikaan puoli ei sitä halua. Israelin poliitikot käyttävät sitä poliittisena välineenä ja Hamas taas saa tukea siitä, mitä enemmän palestiinalaiset kärsivät.”