Valikko 

Blogi

Terveisiä Nairobista

Julkaistu 15.11.2019

Osallistuin tällä viikolla tyttöjen ja naisten oikeuksiin keskittyneeseen korkean tason konferenssiin (ICPD25) Nairobissa, Keniassa. Oli kunnia edustaa Suomea historiallisessa tapahtumassa, jossa vahvistettiin valtioiden 25 vuotta sitten Kairossa antamia lupauksia seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämisestä. Konferenssiin osallistui valtionpäämiehiä, kuninkaallisia, ministereitä, kansanedustajia, asiantuntijoita ja järjestötoimijoita ympäri maailman. Suomen delegaatiota johti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari.

Eduskunnan seksuaalioikeudet ja kehitys -ryhmästä mukana oli myös edustajakollega Kristiina Salonen (SDP). Tuhansia osallistujia keränneen ICPD-konferenssin rinnalla järjestettiin parlamentaarikkofoorumi, joka keräsi yhteen 170 kansanedustajaa maailman eri kolkista. Tapasimme erikseen myös eurooppalaisia ja pohjoismaisia kollegoita.

Kuva: Pohjoismaisten kansanedustajien kokouksessa

Suurella osalla valtioista on selkeä tahto vahvistaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Isossa osassa maailmaa ymmärretään seksuaali- ja lisääntymisterveyden merkitys kestävälle kehitykselle.

Valitettavasti esiin nousee myös vastakkaisia näkemyksiä. On erittäin huolestuttavaa, että Euroopassakin on vahvistunut poliittista liikehdintää, jonka tarkoituksena näyttää olevan naisten ja vähemmistöjen oikeuksien kaventaminen. Se näkyy esimerkiksi turvallisten raskaudenkeskeytysten tai nuorten seksuaalikasvatuksen vastustamisena.

Siksi juuri nyt on erittäin tärkeää selkeäsanaisesti ja mahdollisimman laajalla yhteistyöllä sitoutua edistämään naisten ja tyttöjen oikeuksia, niin poliittisesti kuin rahoituksen kautta. Suomalaisena sai olla ylpeä, että meidän sanamme ja tekomme ovat yksiselitteisesti oikealla puolella historiaa. Naisten ja tyttöjen painopiste on Suomelle korkea prioriteetti, mikä näkyy yhä vahvemmin myös kehityspolitiikan rahoituksessa.

Virallisen kokousohjelma lisäksi vierailimme ministeri Skinnarin kanssa Mukurun slummialueelle perustetussa Ruben -keskuksessa, joka tukee monin tavoin yhteisön tuhansia lapsia ja naisia. Erityisesti pääsimme tutustumaan työhön, jonka kautta tuetaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita naisia. Suomi tukee toimintaa UN Womenin kautta. Vaikuttava ja ajatuksia herättävä vierailu.

Kuva: Vierailemassa väkivaltaa kokeneita naisia auttavassa keskuksessa. Vasemmalla UN Womenin edustaja ja oikealla keskuksen perustaja. Toinen oikealta Väestöliiton Elina Korhonen. Vieressäni Kristiina Salonen ja keskellä ministeri Ville Skinnari

Väestöliiton edustajien kanssa kävimme tapaamassa ihmisoikeusjuristeja, jotka auttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä Keniassa. He tekevät tärkeää työtä varsin haastavassa ympäristössä. Räikeät ihmisoikeusloukkaukset ovat edelleen maassa yleisiä.

Tapasin myös Pelastakaa Lapset Somalian maatoimiston edustajia. Somaliassa, jos jossakin on tarvetta työlle, jolla suojellaan lapsia ja tuetaan perheitä. Esimerkiksi naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkeminen sekä tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen edellyttävät pitkäjänteistä työtä. Olosuhteet ovat todella hurjat, elinkeinot erittäin rajalliset ja sen myötä tulevaisuuden näkymät yhteisöissä helposti lohduttomat. Suomen rahoituksella on saatu maassa kuitenkin lupaavia tuloksia aikaan pienimuotoisellakin toiminnalla.

Kuva: Suurlähettiläs Erik Lundbergin kanssa lähettilään residenssissä vastaanotolla