Valikko 

Blogi

Korona ei saa nostaa avun hakemisen kynnystä

Julkaistu 25.11.2020

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pitkään ollut valtava ongelma ja häpeäpilkku myös tasa-arvoiseksi katsotuissa maissa, kuten Suomessa. Kuluva vuosi on ollut erityisen synkkä tämänkin aiheen näkökulmasta. Koronakriisin myötä naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on vahvistunut eräänlaisena omana epidemianaan. Koronakriisin myötä erityisesti lähisuhdeväkivalta lisääntynyt entisestään. Yhteiskuntien sulkeutuneisuus, pysyttäytyminen neljän seinän sisään ja palvelujen väheneminen ovat olleet omiaan lisäämään negatiivisia ilmiöitä, kuten päihteidenkäyttöä ja väkivaltaa. Huolestuttava suuntaus näkyy ympäri maailman.

Suomessakaan koti ei ole turvallinen paikka kaikille. Koronakeväänä väkivallanteot ovat näkyneet poliisin tilastoissa piikkinä ja runsaina kotihälytystehtävinä. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä avopuolisoiden tekemää väkivaltaa tuli tietoon 67% enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Näiden tekojen uhreista noin 80% oli naisia.

Väkivaltatilanteiden lisääntyessä on tärkeää turvata riittävä apu. Yksi vaihtoehto akuutin kotitilanteen pysäyttämiseksi on turvakoti. Se on kodinomainen paikka, jossa väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa väliaikaisen suojan ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodissa tarjotaan akuuttiin tilanteeseen ammatillista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Kriisiavun lisäksi turvakodista saa tukea ja tietoa myös käytännön asioiden järjestämiseen.

Koronatilanne on saanut monet apua tarvitsevat pohtimaan, uskaltaako turvakotiin tulla, jos on altistunut, karanteenissa tai sairastunut. Vastaus on kuitenkin yksiselitteinen: turvakotiin voi aina tulla. Henkilöstöllä on valmiudet käsitellä myös koronaan liittyvä terveysturvallisuus. Jos siis kokee akuuttia avuntarvetta, ei ole syytä jäädä koronan pelossa kääntymättä turvakotien puoleen. Apua kannattaa aina hakea.

Turvakodit ja muut uhreille suunnatut palvelut tarjoavat nopeaa apua akuuttitilanteisiin. Väkivallan kitkemiseksi ei ole kuitenkaan yhtä vastausta. Tarvitaan monia keinoja, avointa yhteiskunnallista keskustelua ja häpeän riisumista aiheen ympäriltä. Apua tulee olla saatavilla niin uhrille kuin väkivallan tekijällekin matalalla kynnyksellä. Tärkeintä on aina muistaa, että väkivalta ei ole koskaan uhrin vika.

Jos tarvitset apua esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan liittyen, ethän epäröi hakea tukea. Turvakotien yhteystiedot alueittain löytyvät täältä ja apua voi kysyä esimerkiksi chatin kautta täällä.