Valikko 

Blogi

Kestävää ympäristöpolitiikkaa

Julkaistu 16.2.2015

Tänään oli ilo vierailla Teijon kansallispuiston avajaisissa. Kansallispuisto tarjoaa upeita, monipuolisia retkeilymahdollisuuksia monimuotoisessa luonnossa, keskellä kauniita maisemia. Kirjakkalan ruukkikylän historiallinen miljöö siinä vieressä on myös oikein mielenkiintoinen ja tunnelmallinen paikka. Hyvä päivävierailukohde vaikka nyt hiihtoloman aikaan, suosittelen!

Paikalla oli tottakai myös kokoomuslainen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hänen kanssaan kiersimme Teijosta vielä Somerolle ja Loimaalle. Olen iloinen, että Kokoomuksella on nyt pitkästä aikaa ympäristöministerin salkku. Sanni on vasta toinen kokoomuslainen ympäristöministeri. 90-luvun alussa tehtävässä toimi kovasti arvostamani nykyinen MEP Sirpa Pietikäinen, nuorena naisena hänkin.

Sanni puhui tänään muun muassa ympäristökasvatuksen merkityksestä. Tämä on itsellenikin läheinen aihe, joskin olen puhunut laajemmin ”kestävän kehityksen kasvatuksesta”, jossa myös taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen näkökulma huomioidaan. On tärkeää vahvistaa lasten ja nuorten ympäristötietoutta ja luontosuhdetta sekä ohjata kohti kestävää elämäntapaa. Mitä nuorempana kestävän kehityksen mukaisiin elämäntapoihin pääsee tutustumaan, sen helpompi vastuullisia valintoja on tehdä myös isompana. Yhteyttä luontoon täytyy vahvistaa myös kaupungeissa. On huolestuttavaa kuulla lapsista, jotka eivät ole elämänsä aikana käyneet metsässä.

Puhtaita ja kestäviä ympäristöratkaisuja

Kokoomus julkaisi edellisviikolla strategisen hallitusohjelman. Ohjelma on selkeästi konkreettisempi kuin puolueen aikaisemmat tai muiden puolueiden ohjelmat. Hieno juttu, josta voi olla ylpeä! Mielestäni tämä on oikea tapa viestiä puolueen linjoista ennen vaaleja. Kerromme suoraan ja konkreettisesti, minkälaista politiikkaa tekisimme, jos työ hallituksessa jatkuu.

Erityisesti olen iloinnut siitä, että hallitusohjelman yksi kärjistä liittyy ympäristöön ja kestävään kehitykseen. Olen kaivannut puolueeltani vahvempaa ja selkeämpää linjaa ympäristöpolitiikkaan ja hallitusohjelman neljäs pointti ”Suomesta puhtaiden ja kestävien ratkaisujen edelläkävijä” tarjoaa tähän aivan hyviä avauksia.

Olen puhunut vuosikausia siitä, miten taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun välille pitäisi kaikessa päätöksenteossa löytyä tasapaino. Ympäristön osalta tämä tuntuu olevan kaikkein vaikeinta. Kärjistäen tuntuu, että helposti päätöksentekijät joko unohtavat ympäristön kokonaan, tai sitten pyrkivät tekemään päätöksiä vain ympäristön ehdoilla.

Tosiasia kuitenkin on, että emme voi jatkaa nykyistä menoa. Emme talouden, mutta emme myöskään ympäristön näkökulmasta. Luonnonvaramme hupenevat ja luonnon monimuotoisuus köyhtyy samalla kun väestö kasvaa. Meillä on vain yksi maapallo, josta meidän on pidettävä huolta. Siksi ympäristöasiat tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa.

Tavoitteena kunnianhimoinen ilmastosopimus

Aikamme suurin globaali ”megatrendi” ja haaste on ilmastonmuutos. Meidän on kannettava vastuumme ja tehtävä voitavamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tässä työssä piilee myös mahdollisuuksia: kun etsimme ratkaisuja ympäristöhaasteisiin, tulemme samalla varmasti löytäneeksi myös uusia kasvumahdollisuuksia. Suomi voisi todellakin olla kestävien ratkaisujen edelläkävijä! Uskon, että voimme vähentää ympäristökuormitusta kasvun ja menestyksen mahdollisuuksista tinkimättä.

Kokoomus sitoutuu hallitusohjelmassaan tekemään kaikkensa, jotta kunnianhimoinen kansainvälinen ilmastosopimus syntyy. Tähän on helppo yhtyä. Vaikka merkittävin osa Suomen ilmastosääntelystä tulee EU:sta, olen lisäksi pitänyt kansallista ilmastolakia tärkeänä. Henkilökohtaisesti sitouduin sitä edistämään jo viime vaalien alla. Lakiesitys ilmastolaista onkin parhaillaan valiokuntakäsittelyssä ja arviona on, että laki voisi tulla voimaan heti kevään vaalien jälkeen. Ympäristövaliokunta valmistellee parhaillaan mietintöä eduskunnan päätöksenteon pohjaksi. Asia on tärkeä ja olen oikein iloinen ilmastolain etenemisestä. Lakiesitys ei valitettavasti ole täydellinen, sen on mm. arvosteltu luovan osin päällekkäistä selvitystyötä ja lisäävän byrokratiaa samalla kuin toiminnalliset vaikutukset jäänevät vähäisiksi.  Pidän ilmastolain hyväksymistä kuitenkin tärkeänä askeleena, kun Suomesta tehdään kestävän ympäristöpolitiikan edelläkävijää.

Strategisessa hallitusohjelmassaan Kokoomus puhuu myös muista hyvistä asioista, kuten työllistävästä, vihreästä verouudistuksesta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kevyempää työn verotusta ja kireämpää verotusta ympäristölle haitalliselle kulutukselle. Keskeisenä tavoitteena Kokoomus myös sitoutuu fossiilisista polttoaineista luopumiseen vuoteen 2050 mennessä. Suositaan puhtaita, kotimaisia, uusiutuvia energialähteitä. Kehitetään älykkäitä sähköverkkoja ja tuetaan cleantech-teknologian kehittymistä. Ollaan edelläkävijöitä bio- ja kiertotaloudessa. Kannustetaan ympäristöystävälliseen kuluttamiseen ja valintoihin. Kehitetään joukkoliikennettä ja vähennetään päästöjä. Tehdään kaikkemme Itämeren pelastamiseksi.

Erinomaisia tavoitteita, joita kaikkia kannatan lämpimästi.