Kansalaisaloitteet euroerosta ja ”aidosta avioliitosta” ovat puhuttaneet viime päivinä paljon.
Se on merkki uudenlaisen demokratian läpilyönnistä, hyvä niin. Mutta niihin sisältyy myös joitakin ongelmakohtia.
Asioista saa tietysti olla eri mieltä ja tehtyjä päätöksiä saa kritisoida, se on demokratiaa ja tärkeä osa politiikkaa. Mutta on aivan eri asia laatia uusi, vastustava kansalaisaloite juuri sen perään, kun asiasta on valtavan julkisen keskustelun ja vaikuttamistyön jälkeen tehty päätös. Sellainen ei ole kestävää politiikkaa ja päätöksentekoa. Joku voisi kutsua tämänkaltaista toimintaa jopa kiusanteoksi. Eihän päätöksenteolla ole mitään merkitystä, jos itselleen epämiellyttäviä päätöksiä pyritään tuomaan aina vain uudelleen käsittelyyn.
Kunnioitetaan nyt edes hetki demokraattisesti tehtyä päätöstä, joka ei vaikuta vastustajien elämään mitenkään, mutta merkitsee monille pariskunnille ja perheille todella paljon.
Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi sai viime lauantaina riittävän määrän allekirjoituksia ja etenee siten eduskuntaan käsiteltäväksi. Asiasta on jo puhuttu niin paljon, että taitaa olla turha sen enempää argumentoida mihinkään suuntaan. Toivoisin kovasti, että antaisimme kaikkien rakastaa ja olla onnellisia omana itsenään. Ei ole keneltäkään pois jos ihmiset saavat vapaasti valita puolisonsa.
Ja ennen kun joku ehtii muistuttamaan, että muutinhan itsekin mieltäni Fennovoimasta totean: siitä päätöksestä jonka minä olen hyväksynyt, ei ole käytännössä enää juuri mitään jäljellä. Fennovoima on nyt aivan eri hanke, kuin päätöksentekohetkellä. Politiikkaan kuuluu myös se, että tehtyjä päätöksiä tulee voida arvioida uudestaan, mikäli tilanne oleellisesti muuttuu. Näin on Fennovoiman tapauksessa. Aito avioliitto – aloitteessa kysymys sen sijaan on vain siitä, ettei tehty päätös miellytä.
Kuinka aloitteen sitten eduskunnassa käy? Huonosti. Läpimenon mahdollisuuksia sillä ei onneksi pitäisi olla. Eduskunnassa ehdotuksen käsittelystä vastaa ensin lakivaliokunta. Valiokunnan 17 jäsenestä 12 vastasi Ylen vaalikoneessa ei, kun heille esitettiin kysymys ”Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan”. Myös kaikki istuvat kansanedustajat ovat vastanneet samaan kysymykseen Ylen vaalikoneessa. Vaalikoneessa oli yksinkertainen kyllä-ei-tyhjä –kysymys. Tulos on selvä. Peräti 144 kansanedustajaa vastustaa lain kumoamista ja ainoastaan 41 kansanedustajaa kannattaa sitä.
Vastustavalla aloitteella siis tuskin on mitään vaikutusta, siksi käsittely tuntuu kovin turhauttavalta ja resurssien hukkaamiselta. Eiköhän hyväksytä jo tehdyt päätökset, jatketaan omaa elämää ja annetaan muiden elää omaansa.
Uuden avioliittolain on määrä tulla voimaan vuonna maaliskuussa 2017.