Valikko 

Blogi

Kansanedustajan kaksi kuukautta

Julkaistu 30.10.2015

Kansanedustajan uraa on takana nyt aika tarkalleen puolisen vuotta. Minulta kysytään päivittäin, miltä kansanedustajan arki tuntuu ja miten työt ovat lähteneet liikkeelle.

Työt ovat alkaneet vauhdikkaasti. Minulla on mielekkäitä ja mielenkiintoisia tehtäviä, mistä olen erityisen iloinen. Saan tehdä joka päivä töitä juurikin niiden asioiden eteen, joiden vuoksi olen politiikkaan alunperin päätynytkin. Koska eduskunnan toiminta ja toimijat olivat minulle ennestään jo tuttuja, pääsin heti kiinni varsinaiseen työntekoon.

Julkisuuden kautta kansanedustajien aktiivisuutta mitataan erityisen pinnallisilla tilastoilla: täysistuntolänsäolojen ja puheenvuorojen määrällä sekä taksikortin käytöllä. Nämä kuvaavat kansanedustajan aktiivisuutta ja ahkeruutta varsin huonosti. Kansanedustajan työ tapahtuu pääasiassa istuntosalin ulkopuolella, joten täysistunnossa läsnäolo ei vielä tee kenestäkään aikaansaavaa kansanedustajaa. Myös puheenvuorojen seuraaminen kuvaa huonosti aktiivisuutta, sillä erityisesti ensimmäisen kauden kansanedustajat saavat ylipäänsä harvakseltaan istunnossa puheenvuoroja. Varsinainen vaikuttamis- ja valmistelutyö tehdään luonnollisesti muualla. Taksikortin käyttö on perusteltua, jos pitää työasioissa kiiruhtaa nopeasti paikasta A paikkaan B, jopa useamman kerran päivässä. Korkea sijoitus taksikortin käyttötilastossa saattaakin joskus korreloida ahkeran osallistumisen kanssa. Samaan aikaan ei voi olla monessa paikassa, mutta moni kansanedustaja pyrkii ehtimään työpäivänsä aikana mahdollisimman paljon. Siksi välillä täytyy ihan aikataulusyistä turvautua mittariautoon.

Minulla ei sinällään ole mitään tarvetta selitellä, kun olen tietääkseni sekä poissaoloissa että taksikortin käytössä ihan keskimääräinen kansanedustaja. Koska haluan kuitenkin antaa mahdollisimman todenmukaisen kuvan kansanedustajan työstä, kävin läpi kalenterimerkintäni kahden viime kuukauden ajalta.

Syys- ja lokakuu ovatkin olleet varsin työntäyteiset. Normaalin valiokuntatyön, lainsäädäntövalmistelun ja täysistuntojen lisäksi myös hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden toimeenpano sekä parhaillaan käynnissä oleva budjettipäätöksenteko ovat työllistäneet erityisesti meitä hallituspuolueiden kansanedustajia. Kokousrutiinin päälle tulevat kansainvälisten tehtävien edellyttämät työmatkat sekä lukuisat sidosryhmätapaamiset.

Kahden viime kuukauden aikana työpäiviini on kuulunut muun muassa:
– 27 kpl valiokuntien kokouksia (14 x Sivistysvaliokunta ja 13 x Ympäristövaliokunta)
– 16 kpl täysistuntoja (täällä viikolla ei ole istuntoja)
– 10 eduskuntaryhmän kokousta
– 2 virallista ministeritapaamista (ja useampi epävirallinen)
– 20 työmatkapäivää (Rostock, Berliini, Tallinna, Kainuu, Bryssel ja Brasilia)
– kymmenisen puhetilaisuutta (aiheina mm. vastuullinen liiketoiminta, koulutus, digitalisaatio, feminismi, eläinten oikeudet, lastensuojelu, kehitysyhteistyö sekä useampaan kertaan ajankohtainen poliittinen tilanne)
– parikymmentä sidosryhmätilaisuutta (aiheina mm. yrittäjyys, urheilu, yliopistojen rahoitus, kirjallisuus, startupit, kiertotalous, nuorisotyö, ilmastonmuutos)
– kymmenisen vierailua yrityksiin tai muihin organisaatioihin (mm. vastaanottokeskus, kehitysvammaisten asuminen, Itämeren suojelu, päiväkoti ja lukio)
– parikymmentä henkilökohtaista tapaamista (kahvikupin tai lounaan äärellä tai muuten vaan, teemoina mm. Kokoomus, peruskoulu, asuntotuotanto, pienhankintojen kilpailutus, jätevesien puhdistus, ihmisoikeudet, elokuva-alan kilpailukyky, yritysten vastuullisuus, liikuntajärjestöjen toiminta, korkeakoulutuksen tulevaisuus, nuorisotyö, Itämeren suojelu)
– kymmenisen muuta eduskunnan alaisten toimielinten kokousta (mm. Energiaremonttiryhmä, HBLTI-ryhmä, Nuorten kansanedustajien verkostot ja Demo ry)

Eduskuntatyön lisäksi myös maakunnalliset luottamustehtävät ovat työllistäneet erityisesti maanantaisin. Syys-lokakuussa olen osallistunut kymmeniseen paikalliseen kokoukseen, mm. maakuntahallitus, kaupunginvaltuusto ja Turku Energian Sähköverkot Oy:n hallituksen kokoukset.

Tilaisuuksiin, tapaamisiin ja kokouksiin osallistuminen on edellyttänyt paljon istumista erilaisissa kulkuvälineissä: yli 20 lentoa, kymmeniä junamatkoja, lukemattomia tunteja pienissä ja suurissa busseissa sekä toki jokusen taksimatkankin. Niiden aikana on osaltaan voinut tehdä kansanedustajan työhön keskeisesti kuuluvia asioita: lukea, perehtyä, selvittää ja kirjoittaa.