Tänään vietetään sateenkaariperheiden päivää. Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa turvallisessa ja rakastavassa ympäristössä, välittävien aikuisten ympäröimänä. Se, onko vanhempia yksi tai useampia, tai mitä sukupuolta he ovat, ei ole merkityksellistä. Lasten hyvinvoinnin määrittää rakkaus ja välittäminen, perheiden yhdessä viettämä aika ja arjen sujuvuus.
Marinin hallitukselta on odotettu tasa-arvoa edistävää perhevapaauudistusta. Uudistuksen yhteydessä tulisi ehdottomasti yhdenmukaistaa myös ei-biologisten vanhempien oikeuksia.
Hallituksen esitykseen liittyy kuitenkin valitettavia epäkohtia erilaisten perheiden näkökulmasta. Esimerkiksi Kokoomuksen ehdottamassa mallissa perhevapaapäiviä olisi mahdollisuus siirtää myös muulle lasta hoitavalle aikuiselle kuin juridiselle vanhemmalle. Tämä joustovara ratkaisisi monta ongelmaa esimerkiksi yhden vanhemman perheissä, sateenkaariperheissä samoin kuin tietysti perinteisissä kahden vanhemman perhemalleissakin. Tekemämme ehdotuksen mukaan lapsen hoitoon voisi osallistua vaikkapa isovanhempi, kummi tai kuka tahansa muu läheinen. Hallituksen kaavailema perhevapaamalli ei huomio riittävästi edes lasten kaikkien tosiasiallisten vanhempien oikeuksia. Tämä on todella iso pettymys ja merkittävä epäkohta hallituksen esityksessä.
Perheet tietävät itse, miten heidän arjestaan tehdään sujuvampaa. Meidän päättäjien tehtävänä on mahdollistaa sujuvuuden lisääminen ja sopivien vaihtoehtojen löytyminen. Perhevapaamallin tulisikin tarjota joustoja ja mahdollisuuksia erilaisiin tarpeisiin, ei missään tapauksessa rajoittaa tai kaventaa niitä.
Toinen monia sateenkaariperheitä, ja myös itsellisiä naisia, läheisesti koskettava asia on hedelmöityshoitojen sujuva saatavuus. Positiivinen asia on, että Suomessa hoitojen taso on erinomainen ja apua löytyy monille niihin hakeutuvista. Hoitoon pääsyssä on kuitenkin useita ongelmia.
Hallitusohjelmakirjauksessa tavoitellaan hedelmöityshoitojen yhdenvertaisen saatavuuden parantamista. Käytännössä jonot julkisen puolen hoitoihin ovat kuitenkin kuukausien pituiset, eikä KELA-korvausten saatavuuden peruste ole muuttunut. Tästä syystä hedelmöityshoitojen tosiasiallinen saatavuus ei ole parantunut. Jätin jo viime vuonna hedelmöityshoitojen yhdenvertaisen saatavuuden lisäämistä koskevan kirjallisen kysymyksen ministeri Kiurulle. Voit lukea sen täältä.
Tällä hallituskaudella on tarkoitus tarkastella myös sijaissynnytykseen liittyvien lakien päivittämistä. Asia on hyvin merkityksellinen paitsi sateenkaariperheille, myös monille muille lasta toivoville. Perheen perustamiseen liittyvät kysymykset ovat usein herkkiä ja lapsitoiveiden toteutumattomuus hyvin kivuliasta. Ymmärrettävää onkin, että aihe nostattaa tunteita. Seuraan asian etenemistä ja aiheen ympärillä käytävää keskustelua herkällä korvalla myös tällä kaudella.