Hallituksen on kyettävä viimein tekemään päätös turpeen veroedun asteittaisesta poistamisesta. Päätöksen tekemiselle olisi tarjolla loistava hetki, kun hallituspuolueet kokoontuvat ilmastopäätösten äärelle helmikuun alussa. Tällä viikolla jopa Britannian yleisradioyhtiö BBC ihmetteli etusivun uutisessaan Suomen turveongelmia.
Elinkeinoelämän tutkimuskeskus julkaisi viikolla laskelmat, joiden perusteella on entistä selkeämpää, että hallituksen on kyettävä tekemään rajuja päästövähennyksiä välittömästi. Aiemmin myös VATT:n ja VTT:n mallinnukset ja ilmastopaneelin lausunnot ovat puoltaneet turpeen energiakäytön nopeutettua alasajoa.
Meillä on nyt myös selkeät laskelmat siitä, että hallituksen tavoitteet ovat tyhjää ilmaa, jos turpeen veroetuun ei uskalleta koskea. Eduskunnan ympäristövaliokunnassa asioiden käsittely on ollut kevyiden kahvikeskustelujen varassa, kun esityksiä päästövähennyksistä ei ole näkynyt.
Pääministeri Sanna Marin vaati vielä viime kaudella, että Suomen tulisi luopua turpeesta jo ennen vuotta 2025. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen totesi vielä syksyn budjettiriihen alla, että hallitus haluaa fossiilienergian tukemisesta eroon. Kuitenkin ympäristölle ja ilmastolle haitalliset tuet kasvoivat sadalla miljoonalla eurolla Marinin hallituksen ensimmäisessä budjetissa.
Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki nousee tänä vuonna jo 196 miljoonaan euroon. Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.
Tulevaisuuden suunta on vielä korjattavissa. Tuetaan mieluummin tutkimusta kuin saastuttamista. Kokoomus on esittänyt yritystukileikkauksia lähes puolen miljardin edestä. Haluamme siirtää yritystukien painopisteen tuotekehitykseen ja päästöttömiin ratkaisuihin. Jos hallitus ei kuuntele oppositiota, niin toivottavasti se kuuntelee edes asiantuntijoita tai omia nuorisojärjestöjään, jotka ovat esittäneet myös turpeen veroedun leikkaamista.