Valikko 

Blogi

Demarien turvelinjaukset muuttuvat vuodenaikojen mukana

Julkaistu 15.8.2019

Viimeisimpien uutisointien perusteella epäilen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin muistin olevan valikoiva. Kokoomus on esittänyt aiemmin, että hallitus korvaisi kaavailemansa bensan ja dieselin veronkorotukset polttoturpeen veroedun poistolla. Lindtman syytti tämän jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että kokoomus olisi edelliskaudella ollut vastuussa turpeen veroedun kasvattamisesta. Todellisuus löytyy kuitenkin Antti Rinteen pöydältä vuodelta 2014. Toivon, että SDP muistaisi vielä keväällä antamansa vaalilupauksen, jossa puolue kannattaa turpeen veroedun hallittua alasajoa.

Lindtman on päätynyt säästämään budjettiriihen alla muististaan, sillä turpeen veroetu kasvoi vuoden 2014 päätöksen myötä, jolloin Antti Rinne oli valtiovarainministerinä. Pystymme korvaamaan sekä hiilen että turpeen Suomen lämmityksessä 2030-luvun alkupuolella ilman, että suomalaisten elämä vaikeutuu tai puusta tulee pula. Turpeen veron normalisointi näkyisi esimerkiksi investointeina suuriin kalliolämpöratkaisuihin ja hukkalämpöjen kierrätykseen.

Valtiovarainministeri Antti Rinne antoi marraskuussa 2014 eduskunnalle esityksen (HE 359/2014 vp.), jossa turpeen verotusta esitettiin alennettavaksi portaittain vuoden 2015 ja 2016 myötä 1,90 euron tasoon. Rinne antoi siis käytännössä siunauksensa turpeen veroedun kasvulle, joka astui voimaan seuraavan hallituskauden alussa. Suunta kääntyi jo tosin Sipilän hallituskauden loppupuolella, kun turpeen verotusta kiristettiin 1,90 eurosta kolmeen euroon megawattitunnilta.

Demarit kannattivat vielä ennen vaaleja turpeen verotuen poistoa. Toivon, että Lindtman tutustuu jatkossa demarien päätöksiin ja vaalilupauksiin ennen kuin hän lähtee haukkumaan kokoomusta. Puolueen olisi viimeistään nyt otettava aikalisä itsetutkiskelulle sekä asiantuntijoiden kuulemiselle. Historiassa tehdyt virheet eivät oikeuta niiden toistamista tulevaisuudessa. Asiantuntijat ja ympäristöjärjestöt ovat antaneet toistuvasti kritiikkiä hallituksen turvemyönteisyydelle.

Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa. Kokoomuksen mielestä Suomen on kyettävä luopumaan polttoturpeesta vuoteen 2035 mennessä.