Valikko 

Blogi

Kysymyksiä ja vastauksia koskien ehdokkuuttani

Julkaistu 28.10.2019

Lähdettyäni ehdolle Kokoomusnaisten puheenjohtajaksi olen saanut paljon viestejä kokoomuslaisilta ympäri Suomen. Lämmin kiitos kaikesta saamastani kannustuksesta ja tuesta. Keskusteluissa ja viesteissä on esitetty myös jonkin verran kysymyksiä, joten ajattelin vastata muutamiin useammin esitettyihin myös näin yhteisesti. Kysymyksiä, kommentteja ja ajatuksia saa edelleen mielellään lähettää. Ollaan yhteydessä!

Miksi haluat Kokoomusnaisten puheenjohtajaksi juuri nyt?
Kokoomuksessa on tällä hetkellä tärkeä ja kiinnostava uudistumisvaihe, jossa Kokoomusnaisten roolin tulisi olla aivan keskeinen. Teemat, joita Kokoomuksessa olisi tarpeen nyt vahvistaa, ovat niitä jotka ovat minulle läheisiä ja Kokoomusnaisille luontevia: sivistys, hyvinvointi, ympäristö ja tasa-arvo. Olen politiikan ammattilainen, jolla on kokemusta järjestötoiminnan kehittämisestä ja vapaaehtoistyön johtamisesta. Kokoomusnaisten puheenjohtajuus tuntuu innostavalta tehtävältä, jossa voisin hyödyntää vuosien varrella kertynyttä osaamista, kokemusta ja verkostoja.

Miten hyvin tunnet Kokoomusnaisten toimintaa?
Liityin Kokoomusnaisiin kuntavaalien alla vuonna 2008 ja toimin silloin Itä-Turun Kokoomusnaisten hallituksessa. Kävin aikanaan myös Kokoomusnaisten Tulevaisuuskoulutuksessa. Myöhemmin otimme yhdessä ystävieni kanssa vastuullemme Airiston Kokoomus -nimisen paikallisyhdistyksen. Ystäväni vanhemmat ovat olleet perustamassa yhdistystä vuosikymmeniä sitten ja perinteisen yhdistyksen toiminta oli loppumassa. Airiston Kokoomus on alusta asti painottanut toiminnassaan Itämeren suojelua, joka on myös itselleni ollut aina tärkeä teema. Tuntui siis luontevalta ja tärkeältä siirtyä väliaikaisesti jatkamaan tuota työtä. Sittemmin olen palannut Kokoomusnaisten toimintaan Auranlaakson Kokoomusnaisten jäseneksi. Koko poliittisen urani ajan olen kuitenkin seurannut ja tehnyt läheistä yhteistyötä Kokoomusnaisten kanssa. Osallistun säännöllisesti Kokoomusnaisten toimintaan, tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Viime vuosina olen esimerkiksi käynyt useita kertoja puhumassa Kokoomusnaisten seminaareissa sekä tulevaisuuskoulutettaville. Iso osa politiikan kautta saamistani ystävistä ja tuttavista on Kokoomusnaisten aktiivisia toimijoita. Tunnen Kokoomusnaisten toimintaa hyvin, mutta olen varma, että puheenjohtajana vahvuuteni olisi juuri siinä, että tunnen puolueen toimintaa kokonaisvaltaisesti myös Kokoomusnaisten ulkopuolelta.

Minkälaista kokemusta toisit Kokoomusnaisten johtoon?
Kokoomuksessa minulla on kokemusta toiminnasta oikeastaan puolueen kaikilta tasoilta. Olen toiminut paikallisyhdistyksen hallituksessa, aluejärjestön varapuheenjohtajana, puoluevaltuutettuna ja nyt piirin puheenjohtajana sekä puoluehallituksen jäsenenä. Politiikassa olen ollut mukana toistakymmentä vuotta: olen vaikuttanut kaupunginvaltuutettuna, lautakunnan puheenjohtajana, maakuntavaltuuston varapuheenjohtajana, maakuntahallituksessa. Minulla on kokemusta myös lukuisten yhtiöiden hallitustyöskentelystä, jäsenenä, varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana. Kansanedustajana toimin nyt toista kautta ja eduskunnassa olen työskennellyt kaikkiaan neljällä kaudella. Ennen poliittista uraani työkokemusta karttui niin kuntatyönantajalta, erikokoisista yrityksistä kuin järjestöistä. Olen työllistänyt itseni myös yrittäjänä. Luottamustehtäviä on vuosien varrella ollut kymmeniä. Mukana on myös useampia valtakunnallisten liittojen puheenjohtajuuksia.

Poliittiset kysymykset ovat yhä useammin globaaleja. Onko sinulla kansainvälistä kokemusta?
Kansainvälinen toiminta ja vuorovaikutus on minulle luontevaa. Olen asunut useampaan otteeseen ulkomailla: käynyt kansainvälistä koulua, suorittanut opintoja ja tehnyt töitä. Molemmat maisteritutkintoni ovat englanninkielisistä maisteriohjelmista ja opintoja olen suorittanut Suomen lisäksi Ruotsissa (Linköping), Yhdysvalloisssa (Berkeley) ja Jordaniassa (YK). Myös työni kansanedustajana on varsin kansainvälistä, sillä minulla on lukuisia kansainvälisiä tehtäviä. Olen tietoisesti painottanut työssäni ympäristöaiheita tasa-arvoa, demokratiatukea ja kehityspolitiikkaa. Näihin teemoihin liittyvät tehtävät ovat vieneet minua ympäri maailman ja tuoneet vahvat kansainväliset verkostot. Toivoisinkin voivani tuoda Kokoomusnaisten toimintaan lisää kansainvälistä vaikuttamista. Kokoomusnaisten 100-vuotisjuhlaan saavun suoraan Nairobista, jossa osallistun Suomen edustajana seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja naisten oikeuksien edistämiseen keskittyvään huippukokoukseen yhdessä kehitysministerin kanssa.

Minkälaiset verkostot sinulla on?
Kansanedustajana ja puoluehallituksen jäsenenä minulla on suora henkilökohtainen yhteys puolueemme johtoon, puoluetoimistolle, eduskuntaryhmään sekä Kokoomuksen piireihin. Yhteistyöhön perustuvan työtavan vuoksi minulle on muodostunut myös toimivat ja luottamukselliset välit kollegoihin yli puoluerajojen. Jotain kertoo esimerkiksi se, että viimeisen vuoden aikana nykyisen hallituksen ministereistä kolme eri puolueista on nimennyt minut Helsingin Sanomien haastattelussa kollegaksi, jota on halunnut kehua. Olen tästä ylpeä ja iloinen, koska politiikassa kukaan ei saa mitään aikaiseksi yksin, vaan yhteistyö- ja vuorovaikutuskyvyt ratkaisevat. Vuodet politiikassa, järjestöissä ja yritystoiminnassa ovat muutoinkin tuoneet laajat ja aktiiviset verkostot yhteiskunnan eri sektoreille. Näistä verkostoista olisi varmasti paljon iloa ja hyötyä Kokoomusnaisten johdossa.

Miten aikasi riittää kaikkeen?
En olisi asettunut ehdolle Kokoomusnaisten puheenjohtajaksi, ellen olisi varma voivani sitoutua siihen täysillä. Haluan hoitaa tehtäviäni tavoitteitani vastaavalla antaumuksella. Hektinen työ, vaativat luottamustehtävät ja perheen pikkulapsiarki ovat vuosien varrella opettaneet toimiviin rutiineihin ja hyvään työtehoon. Kansanedustajan työ on kiireistä, mutta myös mahdollistaa aikataulujen järjestelyä. Yleensä olen viikosta neljä päivää ja kaksi yötä Helsingissä. Haastavat aikataulut eivät olisi millään mahdollisia ilman toimivia tukiverkkoja. Olen kiitollinen puolisolleni, vanhemmilleni ja muille läheisille avusta ja tuesta!

Tulisitko kiertämään puheenjohtajakaudellasi eri piirejä?
Kyllä vaan, aina mahdollisuuksien mukaan. Pidän tärkeänä, että puheenjohtaja johtaa koko laajaa Kokoomusnaisten joukkoa. Siksi vierailin heti ehdolle lähdettyäni tapaamassa Kokoomusnaisia kaikissa piireissä, osassa kahteen otteeseen. Kiitos lämpimästä vastaanotosta ja kaikista mukavista keskusteluista! Varsinaisten vierailujen lisäksi haluaisin kehittää luontevia, säännöllisiä yhteydenpitotapoja sähköisiä työvälineitä hyödyntäen.

Tuletko edellyttämään alueellisiin tapahtumiin osallistumista myös muilta liittohallituslaisilta?
Se on toiveeni, etenkin koskien varapuheenjohtajia. Liittohallituksella ei ole vain puheenjohtajaa, vaan sillä tulee olla aktiivinen puheenjohtajisto, joka jakaa tehtäviä ja vastuita yhdessä sovitulla tavalla. En ole johtajana muutoinkaan ”itsevaltias”, vaan vaalin ajatusta yhdessä tekemisestä, mikä tarkoittaa reilua ja avointa tehtävien delegointia. Juuri yhteistyökyvystä ja vuorovaikutustaidoista olen saanut aikaisemmissa johtotehtävissä positiivista palautetta.